Preşedintele american ales Joe Biden a declarat miercuri, în timpul incidentelor care au loc la Capitoliu, unde urma să fie validată victoria sa în alegerile prezidenţiale, că acestea reprezintă o revoltă, şi nu un protest şi a spus că democraţia SUA a fost atacată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden i-a cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să facă apel la protestatari să se retragă din Capitoliu.

„Cuvintele unui preşedinte contează, nu contează cât de bun sau rău este acest preşedinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui preşedinte pot inspira. În cel mai rău caz, pot incita. Astfel, fac apel la preşedintele Trump să apară la televiziunea naţională acum şi să îşi îndeplinească jurământul de a proteja Constituţia şi să ceară finalul acestui asediu”, a spus Biden.

Preşedintele ales a descris adunarea drept „insurecţie”.

„Ameninţarea la adresa siguranţei oficialilor aleşi nu reprezintă un protest, ci o răzvrătire. Lumea urmăreşte. Ca mulţi americani, sunt şocat şi întristat că naţiunea noastră, mult timp un far pentru democraţie, a ajuns într-un moment atât de întunecat”.

El a adăugat: „Domnule preşedinte Trump, ieşiţi în faţă”.

Biden a subliniat că munca din următorii patru ani o reprezintă restabilirea democraţiei, a decenţei, onoarei, respectului şi statului de drept.

Protestatarii, susţinător ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, au pătruns miercuri în Capitoliu, unde Congresul se întâlnise pentru a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale care au avut loc în noiembrie 2020.

Potrivit CNN, înainte de izbucnirea incidentelor - în timpul cărora o femeie a fost împuşcată şi se află în stare critică -, Congresul certificase doar 12 dintre cele 538 de voturi ale electorilor americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.