Aproximativ 1.500 de persoane au fost reţinute în Brazilia după ce susţinătorii fostului preşedinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, palatul prezidenţial şi Curtea Supremă din capitala Brasilia, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Revoltele au avut loc la o săptămână după ce preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a depus jurământul. Acesta a condamnat "actele teroriste" şi a promis că îi va pedepsi pe făptaşi.
 
Dl Bolsonaro nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile strânse din octombrie, care au divizat naţiunea, şi a zburat în SUA înainte de predarea puterii, la 1 ianuarie.
 
Luni, el a fost internat într-un spital din Florida cu dureri abdominale.Zeci de mii de oameni demonstrează în prezent în cel mai mare oraş brazilian, São Paulo, în sprijinul valorilor democratice.
 
Participarea este impresionantă - o parte din bulevardul Paulista, cea mai faimoasă stradă din Brazilia, este blocată - mulţimea a umplut zona, cântând, dansând şi scandând pentru dreptate, relatează Katy Watson de la BBC din São Paulo.
 
A existat totuşi o prezenţă uriaşă a poliţiei în caz de probleme. În unele momente, atmosfera a fost tensionată, adaugă corespondentul nostru.
 
Noul preşedinte - cunoscut pe scară largă sub numele de Lula - şi şefii Congresului şi ai Curţii Supreme au declarat că "resping actele teroriste şi vandalismul criminal şi loviturist care au avut loc" în timpul revoltelor de duminică.
 
În scenele dramatice, mii de protestatari îmbrăcaţi în tricouri şi steaguri galbene de fotbal ale Braziliei au depăşit poliţia şi au devastat inima statului brazilian.
 
Lula a fost nevoit să declare puteri de urgenţă.
 
Luni dimineaţă, ofiţeri înarmaţi până-n dinţi au început să demonteze o tabără a susţinătorilor lui Bolsonaro în Brasília - una dintre numeroasele tabere care au fost instalate în faţa cazărmilor armatei din întreaga ţară de la alegerile prezidenţiale.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.