Confruntări aveau loc luni dimineaţa între forţe din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah şi armata azeră, încălcând un armistiţiu umanitar care ar fi intrat în vigoare sâmbătă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un jurnalist AFP auzea luni, de la Stepanakert, capitala separatistă, tiruri în sud-evestul republicii autoproclamate.

Alţi jurnalişti AFP aflaţi în Azerbaidjan auzeau bubuitul surd al artileriei în districtul Terter, în nord-estul Nagorno Karabah.

Ca de obicei, beligeranţii se acuză reciproc de alimentarea ostilităţilor şi revendicau succese pe câmpul de luptă.

Ministerul azer al Apărării a anunţat pe Twitter că forţe separatiste bombardau districtele Goranboy, Terter şi Agdam şi că acestea sunt ”extenuate” şi se află în retragere din regiunea Hadrout.

Centrul de informaţii ale Guvernului armean dă asigurări, la rândul său, că armata azeră a fost respinsă  şi că a suferit ”grele pierderi umane şi de echipament militar”.

Nagorno Karabah, un teritoriu cu populaţie majoritar armeană, a ieşit prin secesiune din Azerbaidjan, antrenând un război soldat cu 30.000 de morţi, în anii '90. Baku acuză de atunci Armenia că-i ocupă teritoriul şi au loc cu regularitate ciocniri armate.

Confruntările care au loc de la 27 septembrie între trupe separatiste, susţinute de Armenia, şi Azerbaidjan, sunt însă cele mai grave de la armistiţiul din 1994.

Un armistiţiu umanitar, menit să permită un schimb de prizonieri şi de cadavre ar fi urma să intre în vigoare sâmbătă la prânz - însă el nu a fost respectat niciodată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.