Rebeli de etnie karen din Myanmar au lansat vineri un atac împotriva unui oraş-cheie Kawkareik, situat în apropiere de Thailanda, potrivit unor locuitori şi presei locale, iar junta birmană a ripostat cu lovituri aeriene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Naţională Karen (KNU) s-a opus cu vehemenţă loviturii de stat prin care generalii au ajuns la putere anul trecut şi oferă adăpost disidenţilor care au încercat să răstoarne junta de la putere.

Combatanţi din cadrul KNU înfruntă cu regularitate armata birmană de-a lungul frontierei thailandeze, ceea ce obligă mii de oameni să fugă din calea violenţelor.

”ARMAMENT GREU”

Aceste confruntări armate de vineri au început dimineaţa, la Kawkareik (sud), un oraş-cheie care se află pe un drum important către un post de frontieră cu Thailanda, a declarat AFP un locuitor, care a cerut protecţia anonimatului.

Confruntările armate continuau, a anunţat el, adăugând că se pare că ”grupări armate” vizează clădiri administrative.

”Auzim tiruri de armament greu”, a declarat el, adăugând că trei civili au fost ucişi, iar alţi cel puţin 15 au fost spitalizaţi.

Un purtător de cuvânt al KNU a declarat AFP că luptărori ai organizaţiei înfruntau trupe ale juntei birmane în diverse locuri în oraş.

Armata birmană a efectuat numeroase atacuri aeriene, în susţinerea trupelor sale la sol, a precizat el.

Cele două părţi au suferit pierderi, a anunţat purtătorul de cuvânt, fără să prezinte detalii.

”Suntem ascunşi în subsol”, a declarat AFP un locuitor al oraşului,. ”Cu ochii mei am văzut un vânzător ucis într-o explozie. Alţi răniţi au fost conduşi la spital”, a adăugat el.

”APĂRARE POPULARĂ”

Un locuitor al unui oraş vecin a declarat AFP că a auzit tiruri repetate de artilerie.

”Vreo patru avioane de vânătoare cu reacţie au traversat cerul în mai multe rânduri”, a declarat el, cerând protecţia anonimatului.

”Suntem îngroziţi. Unele persoane pleacă din oraş pentru a se pune la adăpost”, declară el.

Presa locală scrie că luptători din cadrul KNU înfruntau trupele juntei în mai multe locuri din oraş şi că numeroase clădiri au fost avariate în atacuri aeriene şi de artilerie.

Junta birmană, contactată de AFP, nu a răspuns.

În Myanmar există peste 20 de grupări rebele etnice, iar multe dintre ele controlează teritorii întregi în regiunile birmane de frontieră.

În urma loviturii de stat care a îndepărtat de la putere Guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi, în februarie 2021, zeci de membri ai ”Forţelor Apărării Populare” (PDF) au fost înfiinţate pentru a lupta împotriva juntei.

Combatanţi din cadrul PDF au efectuat operaţiuni împreună cu trupe din cadrul KNU.

În iunie, Thailanda a trimis avioane de luptă, după ce un avion aparţinând juntei birmane a încălcat scurt timp spaţiul aerian thailandez în timpul unei operaţiuni împotriva unor combatanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.