Confruntări armate aprige au loc la periferia oraşului ucrainean Soledar (est), situat în apropiere de Bahmut, cel mai fierbinte punct pe front, anunţă marţi şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Să fim cinstiţi )...). Armata ucraineană se bate cu curaj la Bahmut şi Soldar. Confruntări armate foarte dure şi sângeroase sunt în curs la periferia de vest a (oraşului) Soledar”, anunţă, citat pe Telegram de către serviciul său de presă, Prigojin.

”Forţele armate ucrainene apără cu oroare teritoriul Soledar. Afirmaţii cu privire la dezertări masive în rândurile acestora nu corespund realităţii”, subliniază el.

Oraşul Soledar, care se află la aproximativ zece kilometri de Bahmut, se învechineâză cu Bahmuţke, un sat pe care separatişti proruşi au anunţat luni că l-au cucerit.

Liderul separatiştilor din regiunea ucraineană Doneţk - a cărei anexare este revendicată de către Moscova - Demis Puşilin a anunţat marţi la televiziunea rusă că Soldar este ”foarte aproape de eliberare”.

Trupe Wagner joacă un rol de prim-plan în Bătălia de la Bahmut - un oraş cu o importanţă strategică contestată, dar care a căpătat o valoarea simbolică puternică, deoarece ambele tabere se bat să preia controlul localităţii de luni de zile.

Evgheni Prigojin a anunţat luni că asaltul de la Soledar se desfăşoară ”exclusiv” cu membri ai organizaţiei sale paramilitare.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat marţi că armata rusă şi unităţile Wagner au realizat ”avansări tactice” la Soledar în ultimele patru zile şi încearcă ”foarte probabil să încercuiască Bahmutul din nord” şi ”să perturbe liniile de comiunicaţii ucrainene”.

Potrivit ministerului britanic, o parte a confruntărilor armate vizează preluarea controlului asupra intrării într-o fostă mină de sare la Soledar - deoarece tunelurile acesteia trec pe sub linia frontului şi pot fi folosite ”la infiltrarea în spatele liniilor inamice”.

Însă Rusia nu riscă să încercuiască Bahmutul ”imediat”, potrivit Ministerului britanic al Apărării, deoarece aramata rusă dispune de ”apărări stabile în profunzime” şi deţine controlul, pentru moment, asupra mai multor căi de aprovizionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.