Confruntări armate cu forţe ruse au ajuns la periferia oraşului Severdoneţk, situat în estul Ucrainei, unde situaţia este ”foarte difcilă”, anunţă miercuri guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trupele ruse au avansat atât de aproape, încât nu pot trage cu mortierul” în Severdoneţk, a anunţat într-o postare pe Telegram Serghii Gaidai.

Oraşul este ”pur şi simplu pe cale să fie distrus”, denunţă el.

Gaidai acuză armata rusă de faptul că bombardează în mod ”constant”, inclusiv cu lansatoare de rachetă de tip Smerci şi Tornado.

Bombe vzează, de asemenea, fabrica Azot - unde civili s-au refugiat în adăposturi anti-aeriene.

”Situaţia în oraş este foarte dificlă. Ieri (marţi), aveau loc deja lupte la periferia” Severdoneţk, potrivit lui Gaidai, care consideră că ”săptămâna viitoare va fi decisivă”.

”APROAPE ÎNCERCUIT”

Severdoneţk, un oraş cu aproape 100.000 de locuitori înainte de război, se află sub presunea unor militari ruşi şi combatanţi separatişti proruşi de săptămâni de zile.

La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunţa că oraşul a fost ”aproape încercuit”.

Zeci de cvili au fost ucişi în Severdoneţk, în bombardamente, în ultimele săptămâni.

Severdoneţk este unul dintre oraşele importante din această regiune - aflată în continuare sub control ucrainean -, la fel ca Lîsîceansk.

Ele se află la peste 80 de kilometri est de Hramatorsk, care a devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean, după ce separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au cucerit partea de est a acestui mare bazin de huilă în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.