O Conferinţă la Lugano, în Elveţia - planificată cu mult înainte de invazia rusă, pe tema corupţiei endemice din această ţară - urmează să contureze luni şi marţi viitoarea reconstrucţie a Ucrainei, în care Rusia poartă un război devastator de peste patru luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sarcina este clar colosală” numai în teritoriile eliberate, a recunoscut duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Elveţia spera ca Zelenski să participe personal, însă acesta va participa prin videoconferinţă.

”Trebuie să eliberăm 2.000 de sate şi oraşe în estul şi sudul Ucrainei”, a sublniat Zelenski, într-un război al cărui sfârşit rămâne incert - în pofida unui ajutor militar şi financiar importante din partea aliaţilor Ucrainei.

Premierul ucrainean Denis Şmigal a sosit la Lugano duminică, însoţit de preşedintele Parlamentului ucrainean Ruslan Stefanciuk, cu o aeronavă aparţinând Forţelor aeriene elveţiene.

Cei doi au fost primiţi de către preşedintele Confederaţiei helbetice Ignazio Cassis.

Din delegaţia ucraineană fac parte 100 de persoane, care urmează să se întâlnească cu lideri politici, instituţii internaţionale şi reprezentanţi ai sectorului privat.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE) şi omologul acestuia polonez Mateusz Morawiecki, a cărui ţară găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, urmează să participe la Conferinţă, pentru a realiza o schiţă a unui ”plan Marshall”, numele unui program economic care a permis reconstrucţia Europei de Vest pe reuinele celui de-al Doilea Război Mondial.

Conferinţa de la Lugano a fost planificată cu mult timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina şi urma să abordeze reforme ucrainene, în special în lupta împotriva corupţiei endemice, însă a fost redirecţionată către o reconstrucţie a Ucrainei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.