O pedeapsă de patru luni de închisoare a ideologului populist de dreapta american Steve Bannon, un fost influent consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, a fost confirmată vineri în apel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steve Bannon, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat în octombrie 2022 la patru luni de închisoare cu privire la obstrucţionarea puterilor de anchetă ale Congresului, din cauza refuzului său de a colabora în ancheta parlamentară cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021.

Alt consilier alui Donald Trump la Casa Albă, Peter Navarro, şi el condamnat la patru luni de închisoare cuprivire la acelaşi fapte, a început să-şi ispăşească pedeapsa în martie 2024.

Steve Bannon poate în continuare să să facă apel împotriva acestei hotărâri a Curii de Apel federale de la Washington.

LUAREA CU ASALT A CAPITOLIULUI, ÎN CENTRUL DOSARULUI

La 6 ianuarie 2021, el a stat de vorbă la telefon cu Donald Trump.

În acea zi, sute de susţinători ai preşedintelui republican în exerciţiu de atunci au luat cu asalt Capitiliul, sediul Congresului american, cu scopul de a încerca să împiedice certificarea victoriei adversarului democrat al acestuia, Joe Biden, în alegerile din noiembrie 2020.

Donald Trump nu a fost vizat în mod direct de către justiţie în luarea cu asalt a Capitoliului - în pofida faptului că o Comisie parlamentară de anchetă cu privire la 6 ianuarie 2021 a recomandat, în decembrie 2022, urmărirea penală a fostului şef de stat, cu priivre la un apel la rebeliune şi complot împotriva instituţiilor statului.

El a fost inculpat, însă, în august 2023, de către un tribunal federal de la Washington, iar apoi de justiţia statului Georgia (sud-est), cu privire la presupuse încercări ilegale de a obţine răsturnarea rezultatului alegerilor din 2020.

În ultimele luni ale campaniei victorioase a lui Donald Trump din 2016 a început Steve Bannon să-şi pună amprenta, denunţând o ordine mondială controlată de către elite politice şi financiare.

El l-a urmat la Casa Albă, în 2017, dar a fost dat afară din Executiv în august 2017, în urma unor violenţe la Charlottesville, în Virginia (est), unde a avut loc o adunare a unor activişti ai dreptei radicale.

O tânără a fost ucisă atunci de către un simpatizan neonazist care a intrat cu maşina într-un grup de manifestanţi antirasişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.