Comitetul Internaţional al Crucii Roşii se declară pregătit ”să conducă” operaţiuni de evacuare a unor civili din oraşul Mariupol, începând de vineri, cu condiţia să primească garanţiile de care are nevoie în acest sens, anunţă într-un comunicat CICR, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vital să poată avea loc operaţiuni. Vieţile a zeci de mii de persoane de la Mariupol depind de acest lucru”, subliniază CICR, care a încercat în mai multe rânduri să organizeze evcuări - însă fără vreun rezultat -, din cauza unor probleme de securitate.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri seara un armistiţiu, joi, şi deschiderea unor culoare de evacuare a civililor care sunt blocaţi de săptămâni în oraşul bombardat intensiv de forţe ruse.

”Echipele noastre sunt în drum cu echipament şi material medical prepoziţionate, pentru a fi pregătite să facliteze trecerea în securitate a civililor în afara Mariupolului”, subliniază CICR.

”Din motive logistice şi de securitate, vom fi pregătiţi să preluăm conducerea acestor operaţiuni de trecere securizată mâine, vineri, cu condiţia ca toate părţile să se pună de acord asupra unor prevederi exacte, inclusiv cu privire la rută, ora de început şi durata” operaţiunii, subliniază CICR.

CICR insistă în conrinuare asupra necesităţii de a se acorda atenţie celui mai mic detaliu şi ca aceste detalii să fie negociate cu toate părţile, inclusiv cu comandanţii militari de la faţa locului.

Guvernul ucrainean preconizează să trimită 45 de autobuze în vederea evacuării civililor.

Rusia s-a declarat ”pregătită să deschidă accesul unor convoaie umanitare de la Mariupol” către Zaporojie, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.