Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European organizează miercuri, începând cu ora locală 11 (12 ora României), o dezbatere cu tema „Democraţie şi justiţie în România”, anunţă Legislativul UE într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezbaterea vine în urma deciziei în acest sens adoptate în plenul Parlamentului European, de la începutul lunii februarie.

Parlamentul European a dezbătut, într-o şedinţă în plen, situaţia din România, în urma modificării prin Ordonanţă de Urgenţă a codurilor penale şi a adoptării proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, ce au generat proteste de amploare. Pe parcursul a aproximativ 45 de minute, europarlamentari români şi străini, din toate grupurile politice, au prezentat argumentele pro şi contra măsurilor luate de Guvern.

Reprezentanţii PPE au cerut Parlamentului European să determine Guvernul de la Bucureşti să anuleze Ordonanţa de Urgenţă, în timp ce Socialiştii au pledat pentru discutarea dosarului în Comisia LIBE şi pentru trimiterea unei misiuni în România care să analizeze situaţia.

Prim-vicepreşedintele PPE, Esteban Gonzales Pons, a dat asigurări că Parlamentul European respectă în totalitate suveranitatea României, dar a subliniat că Legislativul UE reprezintă şi cei aproximativ 20 de milioane de români şi este responsabil pentru ei. “Alegătorul român are aceleaşi drepturi să fie auzit la sediile de la Bruxelles sau Strasbourg ale acestui Parlament ca şi în Parlamentul de la Bucureşti”, a explicat europarlamentarul. .

Într-un raport semestrial publicat la sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a avertizat că iniţiative precum OUG 13 ameninţă progresele făcute de România în lupta anticorupţie după aderare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.