Comisia Europeană a anunţat luni că a sesizat Curtea Europeană de Justiţie privind cazul Poloniei. Guvernul polonez este acuzat că a subminat independenţa justiţiei prin schimbările aduse unei legi prin care se modifică vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comisia Europeană a decis să trimită Polonia în faţa Curţii Europene de Justiţie a UE ca urmare a încălcării principiului independenţei justiţiei prin noua lege poloneză privind Curtea Supremă şi cere Curţii de Justiţie să ia măsuri temporare până când va ajunge la un verdict în acest caz”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Noua lege poloneză - promulgată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.

Gersdorf a declarat că legea este neconstituţională şi că nu poate fi implementată. Criticii susţin că face parte dintr-un efort mai larg de a controla sistemul judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.