Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre UE să faciliteze o reluarea a traficului cu Regatul Unit a ”călătoriilor esenţiale”, în vederea ”evitării rupturii lanţurilor aprovizionării”, după ce numeroase ţări şi-au închis frontiera cu regatul, în urma descopririi unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această recomandare - care vizează să permită unor mii de cetăţeni europeni şi britanici să se întoarcă acasă, urma să fie examinată marţi seara de către ambasadorii Celor 27.

”Cetăţenii Uniunii şi cetăţenii britanici se duc în statul membru sau ţara lor de reşedinţă, iar cetăţeni din ţări terţe care se bucură de dreptul la liberă circulaţie în UE este necesar să fie scutiţi de la orice restricţie temporară suplimentară, cu condiţia să efectueze un test sau să stea în carantină”, se arată în această recomandare.

”Personalul din transport, în cadrul UE, este necesar să fie exceptat de la orice interdicţie de călătorie la orice frontieră şi de exigenţa testării şi plasării în carantină atunci când traversează o frontieră pentru a se duce la o navă sau la un avion, iar apoi revine”, se mai arată în recomandare.

Majoritatea statelor membre UE şi-au suspendat, începând de luni, legăturile şi deplasările aeriene, martime, ferate şi feroviare cu Regatul Unit, după apariţia în această ţară a unei variante a noului coronavirus SARS-CoV-2.

Aceste măsuri au fost impuse din precauţie - pe o perioadă de 24 până la 48 de ore.

Însă Germania şi Luxemburgul au hotărât să menţină frontierele închise până la 6 ianuarie.

Această recomandare a fost solicitată luni Comisiei, cu scopul de a permite întoarcerea şoferilor de TIR blocaţi în Regatul Unit de închiderea Eurotunelului de sub Canalul Mânecii.

Însă acordul statelor membre nu este ca şi obţinut, avertizează un diplomat european.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.