Comisia Europeană (CE) le-a prezentat statelor membre ale Uniunii Europene (UE) o propunere în vederea unei prelungiri - până la sfârşitul lui aprilie - a aplicării provizorii a acordului comercial post-Brexit cu Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aplicarea provizorie a acestui tratat, încheiat la sfârşitul lui 2020, în urma unor negocieri dure, a început la 1 ianuarie.

Ea urma să se încheie iniţial la sfârşitul lui februarie, pentru ca Parlamentul European (PE) să aibă timp să o studieze în detaliu tratatul înainte să-l ratifice.

Însă UE are ”nevoie de mai mult timp pentru a traduce documente” în toate limbile oficiale, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a CE, pentru a justifica această solicitare.

Concret, Comisia a adoptat marţi o propunere în vederea unei prelungiri, pe care a trimis-o statelor membre la aprobare, a precizat o sursă europeană.

Această propunere urmează să fie supusă ”Consiliului Parteneriatului” UE cu regatul, însărcinat cu monitorizarea tratatului post-Brexit.

”UN PIC DEZAMĂGITOR”

Eurodeputaţii au început, la jumătatea lui ianuarie, să studieze textul de 1.250 de pagini.

Preşedintele PE David Sassoli i-a scris la sfârşitul lui ianuarie preşedintei CE Ursula von der Leyen pentru a-i cere să propună această prelungire.

Reprezentantul premierul britanic Boris Johnson pentru Brexit, David Frost, a declarat marţi, într-o Comisie parlamentară, că UE şi-a făcut în mod neoficial intenţiile cunoscute Londrei.

”Este un pic dezamăgitor, dat fiind că noi am discutat despre asta acum o lună. Este un pic surprinzărtor că UE doreşte să schimbe asta atât de repede. Însă vom discuta cu ei şi vom vedea ce se poate face”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.