Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o comunicare privind combaterea ameninţărilor reprezentate de utilizarea ilegală şi periculoasă a dronelor concepute pentru uz civil. Prin această comunicare, CE stabileşte o politică anti-drone cuprinzătoare a UE, care urmăreşte să garanteze că evoluţiile tehnologice rapide şi numărul tot mai mare de drone nu conduc la o creştere necontrolată a ameninţărilor în spaţiul civil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scopul comunicării este, de asemenea, de a oferi un cadru de politică armonizat şi de a construi o înţelegere comună a procedurilor aplicabile pentru a face faţă ameninţărilor în continuă evoluţie, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Dronele modelează viitorul economiei şi societăţii în Europa, în special în domeniile transporturilor, apărării, comerţului şi serviciilor. Utilizarea legitimă a dronelor este o componentă esenţială a realizării de progrese către dubla tranziţie verde şi digitală.

Astfel cum se menţionează în Agenda privind combaterea terorismului, deşi UE a îngreunat utilizarea anumitor drone în scopuri rău-intenţionate, evoluţia rapidă a capacităţilor lor prezintă riscuri tot mai mari în materie de securitate. Infractorii folosesc drone în contrabanda şi traficul de droguri, drone suspecte fiind observate şi în jurul infrastructurilor critice, ceea ce indică faptul că ar putea fi utilizate pentru a colecta informaţii în scopuri ostile. În plus, utilizarea ilegală a dronelor poate afecta şi siguranţa personală şi dreptul la viaţă privată al cetăţenilor, în special atunci când dronele sunt operate în zone rezidenţiale.

Comunicarea este însoţită de două manuale elaborate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu orientări practice privind principalele aspecte tehnice ale politicii UE privind dronele.

Măsuri de contracarare a ameninţărilor reprezentate de drone civile

Comunicarea adoptată, miercuri, de către Comisia Europeană prezintă diverse acţiuni legate de crearea de comunităţi şi schimbul de informaţii între statele membre, precum şi măsuri clare menite să sprijine aceste acţiuni prin orientări, formare, finanţare şi proceduri operaţionale. În comunicare s-au identificat şase acţiuni clare pentru o punere în aplicare eficace a politicii UE privind dronele:

- Schimbul de bune practici şi de informaţii prin eficientizarea activităţii aferente iniţiativelor existente şi prin înfiinţarea unui grup de experţi anti-drone la nivelul Comisiei.

- Explorarea unor măsuri de reglementare prin identificarea nevoilor în materie de reglementare şi a potenţialului de armonizare a legilor şi procedurilor în diferite state membre ale UE.

- Acordarea de asistenţă statelor membre atunci când trebuie să se aleagă dintr-o varietate de tehnologii comerciale cibernetice şi non-cibernetice anti-drone disponibile pe piaţă, prin furnizarea de consiliere şi orientări, de exemplu prin intermediul grupului de experţi anti-drone şi al activităţii Centrului Comun de Cercetare (JRC).

- Oferirea de orientări practice şi sprijin operaţional statelor membre prin extinderea formării anti-drone existente, de exemplu la sectorul securităţii private şi la autorităţile de aplicare a legii.

- Consolidarea cercetării şi inovării prin intermediul programelor bugetare disponibile, cum ar fi Orizont Europa.

- Creşterea sprijinului financiar prin lansarea unei cereri de propuneri privind soluţii anti-drone în cadrul programelor de lucru ale facilităţii tematice a Fondului pentru securitate internă pentru perioada 2026-2027.

Activităţile descrise în prezenta comunicare vor trebui realizate până în 2030. Până în 2027 se va efectua un bilanţ la jumătatea perioadei, iar o revizuire completă a programului anti-drone al UE este planificată să aibă loc până cel târziu în 2030, mai indică sursa citată.

Atât Strategia UE privind uniunea securităţii, cât şi Agenda UE privind combaterea terorismului subliniază faptul că ameninţarea reprezentată de dronele necooperante este o sursă importantă de preocupare în Europa. În 2022, acest pachet a fost anunţat deja ca o acţiune emblematică în Comunicarea Comisiei intitulată „Strategia 2.0 privind dronele pentru un ecosistem inteligent şi durabil al aeronavelor fără pilot la bord în Europa”.

Comisia Europeană conlucrează cu statele membre şi cu alte părţi interesate pentru a aborda ameninţarea potenţială reprezentată de drone din 2016, când a avut loc primul atelier al UE de soluţii anti-drone, mai arată sursa menţionată. De atunci, au existat multe iniţiative, inclusiv finanţarea de proiecte pentru crearea de comunităţi, schimbul de informaţii şi dezvoltarea de bune practici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.