Comisia Europeană a prezentat vineri statelor membre ale Uniunii Europene (UE) un pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, menit să evite ocolirea sancţiunilor europene, anunţă luni un purtător de cuvânt al CE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Obiectivul este să se evite ca bunurile a căror exportare este interzisă în Rusia să nu găsească un drum de a aprovizona complexul militar rus”, precizează Éric Mamer.

Propunerea CE vizează 541 de societăţi - dingtre 526 sunt ruseşti - şi vizează - pentru prima oară - opt companii chineze şi din Hong Kong, pe care le acuză de reexportarea unor bunuri sensibile către Rusia, potrivit unui document pe care AFP scrie că l-a consultat.

O societatea iraniană, două din Emiratele Arabe Unite (EAU), două firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia şi una în Siria sunt vizate, de asemenea.

Comsia vrea să le restrângă posibilitatea de a exporta acestor societăţi.

În propunere nu apare interzicerea importului de diamante din Rusia - cerută de cătyre nouă state membre UE.

Această măsură urmează să fie discutată la un summit G7, prevăzut în perioada 19-21 mai la Hiroshima, în Japonia şi ar putea fi adăugată în cazul unui acord, declară o sursă diplomatică.

ADOPTARE LA SFÂRŞITUL LUI IUNIE

Cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni vizând Rusia urmează să fie discutat miercuri de către reprezentanţii statelor membre UE la Bruxelles şi urmează să fie necesare mai multe reuniuni pentru a fi adoptat, deoarece această propunere este foarte tehnică, declară surse diplomatice de la Bruxelles.

O adoptare înaintea unei reuniuni miniştrilor de Externe ai UE prevăzută la 22 şi 23 mai este considerată ”puţin probabilă”, însă această nouă serie de sancţiuni ar putea fi supusă aprobării liderilor UE la un summit prevăzut la 30 iunie.

UE vrea să se doteze cu mijloace prin care să lupte împotriva ocolirii sancţiunilor pe care le impune şi încearcă să descurajeze firmele străine şi ţări terţe să ajute Moscova prin reexportarea în Rusia a bunurilor folosite de către complexul militaro-indistrial rus - mai ales semiconductori şi circuite integrate, subliniază sursa diplomatică citată.

Această propunere vizează astfel frigidere, imprimante, calculatoare electronice şi alte produse.

Lista acestor bunuri considerate sensibile are 159 de pagini.

UE a constatat o creştere a importurilor de bunuri cu componente electronice în Turcia, Kazahstan, China şi EAU şi totodată o reexportare a acestora în Rusia, precizează un diplomat euroean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.