Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi spaţiului Schengen ”să reexamineze în profunzime” vizele emise cetăţenilor ruşi, pentru a se asigura că aceştia nu prezintă un risc de securitate, anunţă vineri comisarul european însăcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul rus din Ucraina este ”o ameninţare şi la adresa securităţii noastre şi trebuie să nu fim naivi. Scopul lui Putin este să distrugă Uniunea Europeană”, acuză Ylva Johansson într-o conferinţă de presă la Nuijamaa, în Finlanda, la frontiera cu Rusia, alături de ministrul finlandez de Interne Krista Mikkonen.

”Nu putem exclude să vină oameni cu scopul de a provoca o revoltă socială, violenţă, acest gen de lucruri, sau să încerce să facă propagandă. este un lucru pe care trebuie să-l examinăm mai profund”, apreciază comisarul suedez.

UE a adoptat în mod oficial, vineri, o suspendare a acordului din 2017 care facilitează emiterea de vize cetăţenilor ruşi, o măsură care urmează să intre în vigoare luni, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

Mai puţin de un milion de ruşi deţin, în prezent, o viză validă în zona Schengen, potrivit Comisiei.

CE se pregăteşte să publice vineri linii directoare, adresate statelor membre UE, prin care acestea să se asigure că acordă prioritate, în emiterea vizelor, ”disidenţilor, jurnaliştilor, solicitanţilor din motive umanitare sau familiale”.

”Însă în cazul celor care vin din motive neesenţiale, trebuie să aibă loc, cu adevărat, o examinare foarte, foarte în profunzime (...) şi trebuie să fim mai restrictivi”, subliniază Ylva Johansson.

”Noi spunem că statele membre trebuie să reexamineze vizele deja emise unor ruşi”, a subliniat ea.

Comisarul european a anunţat că, ”recent, cetăţeni ruşi se aflau într-un stat membru (UE) numai cu scopul de a-i provoca pe refugiaţii ucraineni”.

Ylva Johansson, care se află în vizită la Riga, de joi, a mai anunţat că deciziile Letoniei, Lituaniei, Estoniei şi Poloniei de a restrânge în mod temporar intrarea pe teritoriile lor a cetăţenilor ruşi care deţin vize europene sunt, ”din ceea ce i-au spus ţările baltice, conforme” cu preconizările CE.

Întrebată despre un proiect al Finlandei de a-şi consolida bariera în anumite porţiuni ale frontierei de 1.300 de kilometri cu Rusia, ea a răspuns că ”înţelege întru totul că uneori o barieră este foarte utilă, sau orice formă de barieră fizică”.

”Statelor (membre UE) le revine să decidă care este cea mai bună modalitate de a apăra frontierele extrene (...) cu respectarea legislaţiei”, mai ales în domeniul azilului, a subliniat comisarul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.