Comisia Electorală a Thailandei a descalificat-o luni pe sora regelui Maha Vajiralongkorn din cursa pentru funcţia de prim-ministru, argumentând că familia regală nu ar trebui să se implice în politică, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a făcut publică lista oficială de candidaţi pentru funcţia de prim-ministru, fără să includă şi numele Prinţesei Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, în vârstă de 67 de ani.

Ubolratana nu a fost inclusă deoarece „fiecare membru al familiei regale trebuie să respecte aceeaşi regulă conform căreia monarhia este deasupra politicii şi este neutră din punct de vedere politic”, conform unui comunicat al Comisiei Electorale.

Alegerile de pe 24 martie sunt primele de la lovitură de stat orchestrată de armată în 2014. Printre candidaţi se află şi liderul militar Prayuth Chan-ocha, cel care din funcţia de conducător al armatei, a coordonat lovitura de stat.

Thailanda este o monarhie constituţională din 1932, însă familia regală are o influenţă importantă beneficiind de loialitatea a milioane de thailandez.

Într-un comunicat al palatului emis înainte ca Prinţesa să fie descalificată, regele a afirmat că acţiunile surorii sale ar „sfida cultura naţiunii”.

Regele a afirmat: „Deşi a renunţat în scris la toate titlurile regale, ea şi-a menţinut statutul şi s-a comportat ca şi cum ar face parte din dinastia Chakri”.

Prinţesa a absolvit Massachusetts Institute of Technology şi, după ce s-a căsătorit cu un cetăţean american în 1972, a renunţat la titulatura regală. După divorţ, ea s-a întors în Thailanda în 2001 şi a început să participe la activităţile familiei regale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.