Comisia din Congresul SUA care investighează revolta de la Capitoliu, din ianuarie anul trecut, va recomanda impunerea a trei acuzaţii penale împotriva lui Donald Trump, între care acuzaţia de insurecţie, fără precedent pentru un fost preşedinte american, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul restrâns al Camerei Reprezentanţilor urmează să îşi publice raportul final săptămâna viitoare.

Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri certificarea lui Joe Biden ca preşedinte.

Departamentul de justiţie, care investighează deja rolul lui Donald Trump în tulburări, nu este obligat să ia în considerare sesizările de la nicio comisie din Congres.

Trump neagă că ar fi comis vreo faptă ilegală.

Vineri, purtătorul său de cuvânt, Steven Cheung, a afirmat într-un comunicat: ”Comitetul neselectat din 6 ianuarie a organizat procese spectacol ale partizanilor (mişcării) Never Trump, care sunt o pată în istoria acestei ţări”.

Comitetul restrâns este programat să ţină şedinţa finală luni, când vor fi dezvăluite acuzaţiile.

Pe lângă insurecţie, potrivit diverselor publicaţii, comisia va sugera ca Trump să fie acuzat de obstrucţionarea unei proceduri oficiale şi de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite.

Cei nouă membri ai comisiei ar urma să aprobe raportul final care include opt capitole, bazându-se pe interviuri cu peste 1.000 de martori, şi să îl transmită Departamentului de Justiţie (DoJ).

Raportul complet va fi făcut public miercuri, a declarat preşedintele Bennie Thompson, un democrat din Mississippi, care conduce comitetul restrâns. Congresmanul din California Zoe Lofgren, un alt membru al comisiei, a declarat vineri, pentru CNN, că parlamentarii ”au fost foarte atenţi în elaborarea acestor recomandări [de acuzare] şi în legarea lor de faptele pe care le-am descoperit”.

Comitetul restrâns al Camerei a susţinut că Trump a răspândit afirmaţii despre care ştia că erau false despre furtul alegerilor prezidenţiale din 2020, înainte de a face presiuni pe oficialii de stat, Departamentul de Justiţie şi propriul său vicepreşedinte pentru a ajuta la subminarea înfrângerii sale.

Comisia îl acuză că a instigat revolta Capitoliului într-o încercare ultimă de a rămâne la putere.

DoJ investighează deja acţiunile preşedintelui republican de atunci, în jurul revoltei.

La şapte zile după atacul asupra Congresului, Camera l-a pus sub acuzare pe Trump pentru a doua oară, pe motiv de incitare la insurecţie.

Trump, care este singurul preşedinte care a fost pus sub acuzare de două ori în vederea demiterii, a fost achitat de Senatul SUA.

Luna trecută, procurorul general Merrick Garland a numit un fost procuror pentru crime de război pentru a decide dacă Trump ar trebui să fie urmărit penal.

Jack Smith are sarcina de a determina dacă candidatul la preşedinţia din 2024 ar trebui să fie judecat pentru manipularea greşită a datelor clasificate care au fost recuperate în timpul unei percheziţii FBI la proprietatea lui Trump din Florida, în august, sau pentru încurajarea atacului violent de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.