Rusia a anunţat repatrierea din Siria a 34 de jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI), în colaborare cu autorităţi siriene şi kurde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Copii ruşi în patria lor”, s-a felicitat duminică pe Telegram comisarul însărcinat cu drepturile copiilor la Kremlin, Maria Lvova-Belova, vizată de un  mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) - împreună cu Vladimir Putin - cu privire la ”deportare” de minori ucraineni.

”Sunt 34, cu vârste cuprinse între patru şi 16 ani”, a anunţat ea şi a postat imagini în care apar copii deţinuţi de mai mulţi adulţi în apropierea şi în exteriorul unui avion în culorile Rusiei.

Maria Lvova-Belova le mulţumeşte, în această postare, ”liderilor” sirieni ”pentru susţinere” şi ”părţii kurde” pentru o ”cooperare umanitară”.

”Bebeluşii şi adolescenţii care trăiau în tabere de refugiaţi în regiunea Trans-Eufrat sunt daşi părinţilor lor”, îşi exprimă ea bucuria.

”Vom continua această muncă. Sunt gata documente în vederea întoarcerii altor 150 de copii”, anunţă ea, fără să ofere alte detalii.

4.500 DE RUŞI ALĂTURI DE STATUL ISLAMIC

Repatrieri ale unor femei şi copii au avut loc rar, în ultimii ani, din cauza reticenţei ţărilor străine, mai ales în Occident, de a primi persoane afiliate Statului Islamic,.

Rusia a decis, în 2017, să repatrieze în mod sistematic copiii jihadiştilor.

Peste 4.500 de ruşi - originari în principal din Caucaz - au luptat alături de SI, iar Rusia este una dintre primele ţări care au organizat repatrieri atât din Siria, cât şi Irakul  vecin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.