Comandantul Jandarmeriei Regale olandeze Hans Leijtens a fost numit marţi noul director executiv al Agenţiei europene a frontierelor externe FRONTEX, anunţă într-un comunicat Consiliul de Administraţie al agenţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hans Leijtens, numit în funcţie de către acest Consiliu, îi succede directoarei interimare Aija Kalnaja, care se afla în post din iulie 2022, în urma demisiei lui Fabrice Leggeri, acuzat cu regularitate de faptul că tolera expulzări ilegale ale migranţilor.

Oficiul European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF) confirma vineri că a deschis o anchetă împotriva FRONTEX, fără să facă precizări.

Mediapart, Der Spiegel şi colectivul Lighthouse Reports dezvăluie că această anchetă o vizează pe Aija Kalnaja.

Într-un comunicat primit de AFP, Aija Kalnaja anunţă că a fost informată de OLAF că este ”persoana vizată într-un caz care constă în două evenimente distrincte”, fără să ofere alte detalii.

”Cooperez în mod deplin, deschis şi necondiţionat cu OLAF în vederea clarificării faptelor”, afirmă ea.

Generalul Leijtens a fost delicitat marţi, pentru nominalizare, de către comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson, care îi mulţumeşte lui Aija Kalnaja ”pentru excelenta guvernanţă (a FRONTEX) într-o perioadă dificilă”.

”Ne angajaăm să continuăm să îmbunătăţim guvernanţa FRONTEX, cu scopul de a păra mai bine frontiera externă a UE”, subliniază Ylva Johansson.

Generalul de corp de armată Hans Leijtens, comandantul Royal Netherlands Marechaussee din 2019, urmează să conducă FRONTEX cu un mandat de cinci ani, precizează agenţia cu sediul la Varşovia.

Hans Leijtens deţine un doctorat în administraţie publică şi are peste 30 de ani de experienţă în domeniul menţinerii ordinii.

El a fost membru al Consiliului de Administraţie al Frontex în perioadele 2011-2015 şi 2019-2022, precizează agenţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.