Rusia ar putea invada Ucraina în următoarele săptămâni, evaluează comandantul suprem american al armatei americane în Europa, generalul Tod Wolters, care consideră că există un risc ”slab spre mediu” în acest sens, în contextul unor îngrijorări tot mai mari cu privire la comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Tod Wolters a refuzat să facă publice informaţiile clasificate în baza cărora face această analiză, potrivit căreia armata americană nu se aşteaptă imediat la o invazie rusă - dar nu îndepărtează şi nici nu minimalizează riscul unei invazii a Ucrainei de către Rusia.

El a anunţat ulterior, joi, că opinia sa are la bază cel puţin în parte poziţia actuală a trupelor ruseşti.

Pentagonul nu a făcut precizări cu privire la amploarea şi componenţa acestor trupe ruseşti, însă Casa Albă a anunţat că Rusia a desfăşurat un număr fără precedent de militari în estul Ucrainei din 2014, când Moscova a invadat şi anexat Crimeea.

Întrebat de către un congresman despre probabilitatea unei invazii a Ucraina în următoarele săptămâni, Tod Wolters a răspuns că aceasta este ”slabă spre medie”.

El a declaratcă se aşteaptă ca riscul să scadă în cazul în care actuala ”tendinţă” durează.

Moscova şi Kievul au organizat miercuri - în mod simultan - exerciţii militare.

Marina rusă a efectuat manevre la Marea Neagră, în care au avut loc exerciţii de tir la ţinte de suprafaţă şi aeriene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.