Unsprezece militari turci, inclusiv un ofiţer de rang înalt, au murit în urma prăbuşirii unui elicopter la bordul căruia se aflau, în sud-estul Turciei, într-un ”accident”, potrivit Ministerului turc al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nouă militari eroici au căzut martiri şi patru au fost răniţi în acest accident”, a anunţat într-un comunicat ministerul, joi, precizând că accidentul a avut loc în regiunea Bitlis.

Ministerul a anunţat ulterior că alţi doi militari au murit din cauza rănilor.

Generalul Osman Erbas, comandantul Armatei a 8-a se află între morţi, potrivit unui deputat din cadrul AKP, partidul lui Recep TayyipErdogan, aflat la putere, Tolga Agar.

Potrivit ministerului, elicopterul, de tip Cougar, fabricat de Airbus, a decolat din oraşul Bingöl către Tatvan cupuţinînainte de ora locală 13.00 (şi ora României), iar după o jumătate de oră a dispărut pe radar.

Autorităţile au reuşit să localizeze locul dramei cu ajutorul unor drone, unui avion de spionaj şi altui elicopter.

Cauza accidentului era neprecizată imediată, însă, potrivit unor imagini difuzate de posturi turceşti de televiziune, în regiunea în care a avut loc se înregistra o ceaţă densă.

”Durerea noastră este mare”, a reacţonat Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al lui Erdogan.

Ambasada Statelor Unite la Ankara a transmis pe Twitter ”sincere condoleanţe”. ”Ne gândim la familiile victimelor. Le dorim o însănătoşire grabnică răniţilor”, se arată în mesaj.

”Împărtăşim tristeţea Turciei”, a anunţat într-un comunicat ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Turcia Nikolaus Meyer-Landrut.

Potrivit unei surse diplomatice turce, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg i-a transmis condoleanţe ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu şi l-a asigurat de ”solidaritatea” Alianţei cu Turcia.

Miniştrii turci ai Apărării şi Internelor s-au dus la locul accidentului joi seara, potrivit presei turce.

Armata turcă efectuează cu regularitate operaţiuni în sud-estul Turciei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare clasificată drept ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

În 2017, un elicopter militar, tot de tip Cougar, s-a prăbuşit în provincia Sirnak, la frontiera cu Siria şi Irakul, un accident soldat cu 13 morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.