Un fost colonel care lucra pentru armata americană în cadrul Forţelor Aeriene americane (US Air Force), David Franklin Slater, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat şi inculpat în Nebraska, după ce a trimis, în primele luni ale Războiului din Ucraina, numeroase ”informaţii clasificate” către un profil pe un site de întâlniri online care ”se prezenta ca fiind o femeie care trăieşte în Ucraina”, anunţă Departamentul american al Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Informatorul meu secret” era supranumele lui David Franklin Slater, care a lucrat la o aripă a US Air Force până sâmbătă, când a fost inculpat, precizează departamentul.

El este acuzat de trimiterea unor informaţii clasificate despre Războiul din Ucraina pe un site de întâlniri străin.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Potrivit actului inculpării, publicat luni pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, David Franklin Slater a făcut schimb de meaje cu un ”co-conspirator”, ”o persoană care se prezenta ca fiind o femeie care trăieşte în Ucraina”, pe a cărei identitate nu o dezvăluie.

”În această perioadă, co-conspiratorul i-a cerut lui David Franklin Slater să-i furnizeze informaţii sensibile, care nu sunt publice şi confidenţiale, la care David Franklin Slater avea acces din cauza anagajării sale în cadrul US Air Force”, potrivit documentului.

Numeroase schimburi de mesaje au avut loc pe această platformă de întâlniri online şi prin e-mail, în perioada februarie-aprilie 2022, la începutul Războiului din Ucraina.

Departamentul american al Justiţiei dezvăluie zece exemple ale unor mesaje ale ”co-conspiratorului”.

”TU EŞTI INFORMATORUL MEU SECRET, IUBIREA MEA”

”Dave, sper că NATO îi va pregăti mâine o «surpriză» foarte neplăcută lui Putin! Îmi vei spune?”, era el întrebat la 19 aprilie 2022.

”Davidul meu adorat, oare NATO şi Biden au un plan secret să ne ajute?”, îl întreba cu o lună mai înainte.

Însă nu este vorba doar despre întrebări. Contul care se prezintă drept o femeie care trăia în Ucraina îi mulţumeşte în mai multe rânduri angajatului US Air Force.

La 15 aprilie 2022, îi scria, ”Davidul meu adorat, mulţumesc pentru informaţiile preţioase. este formidabil că ofiţeri americani se duc la Kiev”.

”De fapt tu eşti primul care-mi spune că membrii NATO călătoreau cu trenul şi abia acum anunţă presa aici. Tu eşti informatorul meu secret, iubirea mea”, scria ”co-conspiratorul” în alt mesaj, la 15 martie.

Departamentul american al Justiţiei dă asigurări că David Franklin Slater a comunicat ”informaţii clasificate referitoare la apărarea naţională” acestui cont.

În afară de aceste exemple, el a transmis informaţii despre ţinte militare şi capacităţile Rusiei de invazie a Ucrainei.

David Franklin era un colonel din cadrul Forţelor Terestre (US Army) până la retragerea sa, în decembrie 2020.

El a fost detaşat apoi la Comandamentul Strategic american (STRATCOM), ca angajat al Forţelor Aeriane americane.

Anunţul inculpării acestuia a fost făcut cu câteva ore înainte ca un tânăr militar american să pledeze vinovat de divulgare de documente clasificate drept secret al apărării.

Jack Teixeira, în vârstă de 22 de ani, a recunoscut că a difuzat informaţii despre apărarea naţională americană, însă procurorii urmează să nu-l inculpe de spionaj, caz în care ar fi putut să fie condamnat la închisoare pe viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.