Un număr tot mai mare de congresmeni democraţi anunţă că boicotează învestirea preşedintelui-ales Donald Trump, vineri, invocând dezvăluiri cu privire la amestecul Rusiei în alegerile din 2016 şi atacul viitorului şef al statului împotriva reprezentantului John Lewis, un simbol al mişcării pentru drepturi civile, relatează CNN, care prezintă o listă de 18 nume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii membri ai Congresului au anunţat că vor protesta la Washington şi în circumscripţiile lor, precizează postul.

- Reprezentantul John LEWIS din Georgia

El a anunţat vineri că va boicota evenimentul deoarece nu-l consideră pe Trump un preşedinte ”legitim” din perspectiva amestecului Rusiei în alegeri.

”Nu poţi să fii împăcat cu ceva ce simţi că e greşit”, a declarat Lewis pentru NBC.

Trump l-a atacat sâmbătă. ”Vorbe, vorbe, vorbe - nu fapte şi nici rezultate. Trist!”, a scris el şi l-a îndemnat să se ocupe de circumscripţia sa în loc să se ”plângă” de Rusia.

- Reprezentantul Mark TAKANO din California

”«Numai vorbe, nu fapte». Îl susţin pe @repjohnlewis şi nu voi participa la învestire”, a scris Takano sâmbătă pe Twitter.

- Reprezentanta Yvette CLARKE din New York

”NU voi participa la învestirea lui @realDonaldTrump. Atunci când îl insulţi pe @repjohnlewis, insulţi America”.

- Reprezentantul Ted LIEU din California

”În ceea ce mă priveşte, decizia de a nu participa la învestire este destul de simplă. Mă alătur lui Donald Trump sau lui John Lewis? Îl susţin pe John Lewis”, afirmă Lieu, citat într-un comunicat.

- Reprezenatntul Raul GRIJALVA din Arizona

”Nu am să asist la învestirea lui Donald Trump ca viitor preşedinte al nostru”, a declarat vineri, în Camera Reprezentanţilor, copreşedintele grupului progresist din Congres.

”Absenţa mea nu este motivată de lipsă de respect faţă de preşedinţie ori Guvernul pe care le avem în această mare democraţie, ci este o acţiune individuală, da, de sfidare a lipsei de respect arătate unor milioane şi milioane de americani de această viitoare administraţie şi acţiunilor noastre din Congres”, a adăugat el.

- Reprezentantul John CONYERS din Michigan

Biroul lui Conyers, decanul Camerei Reprezentanţilor, a confirmat pentru CNN că nu va asista la învestire.

- Reprezentantul Mark DESAULNIER din California

”Cu sufletul greu şi o convingere personală profundă, am decis să nu asist la #TrumpInauguration pe 20 ianuarie 2017”, a scris el vineri într-un mesaj postat pe Twitter.

- Reprezentanta Nydia VELAZQUEZ din New York

Velazquez a anunţat vineri pe Twitter că va participa la Marşul Femeilor în semn de protest faţă de politici denunţate de activişti ca aducând atingere femeilor americane.

”Nu voi asista la învestirea lui @realDonaldTrump, dar VOI participa la @womensmarch pe 21 ianuarie”, a scris ea pe Twitter.

- Reprezentantul Kurt SCHRADER din Oregon

”Pur şi simplu nu sunt un mare fan Trump. M-am întâlnit cu el şi nu m-a impresionat niciodată”, a declarat congresmenul vineri pentru Oregon Public Broadcasting.

”Voi face totul pentru a lucra cu el atunci când va face ceea ce trebuie pentru ţară. Dar nu mi-a dovedit încă asta, aşa că refuz, cu respect, să-mi îngheţe dosul acolo, la această ceremonie”, a adăugat el.

- Reprezentantul William Lacy CLAY din Missouri

Un purtător de cuvânt al congresmenului a declarat pentru St. Louis Post Dispatch că acesta se va afla în statul său, unde se va întâlni cu elevi.

- Reprezentanta Barbara LEE din California

Ea a anunţat că-şi va petrece ziua ”pregătindu-se în vederea rezistenţei”.

”Donald Trump a dovedit că administraţia sa va normaliza cele mai extreme facţiuni ale Partidului Republican. În Ziua Învestirii eu nu voi sărbători. Voi organiza şi pregăti rezistenţa”, a declarat ea joi, citată într-un comunicat.

- Reprezentantul Jose SERRANO din New York

”Eu nu voi asista la #inauguration2017 săptămâna viitoare - nu pot să sărbătoresc învestirea unui om care nu-mi respectă membrii circumscripţiei  #Bronx”, a scrie el joi într-un mesaj postat pe Twitter.

- Reprezentanta Judy CHU din California

”După multă chibzuinţă, am decis să #StandWithJohnLewis şi să nu asist la învestire”, a anunţat în weekend Chu pe Twitter.

- Reprezentantul Luis GUTTIEREZ din Illinois

”Eu nu pot să mă duc la învestirea unui om care va numi persoane la Curtea Supremă şi va da timpul înapoi în privinţa femeilor, imigranţilor, securităţii şi libertăţii pentru care noi am luptat”, a declarat Gutierrez luna trecută pentru CNN.

- Reprezentantul Jared HUFFMAN din California

”Am decis ca în loc să asist la ceremoniile de învestire de la Washington, luna aceasta, să îmi petrec timpul în California împreună cu membrii circumscripţiei mele şi să facem diferenţa în comunitatea noastră”, a scris el marţi pe Facebook.

- Reprezentanta Katherine CLARK din Massachusetts

”Eu susţin tranziţia paşnică a puterii, însă nu cred că este necesar să asist la festivităţile legate de acest preşedinte”, a declarat ea la începutul acestei luni pentru The Boston Globe.

- Reprezentantul Earl BLUMENAUER din Oregon

”Există îngrijorări fără precedent în rândul membrilor circumscripţiei mele cu privire la numeroasele ameninţări pe care le reprezintă administraţia Trump, care caută să implementeze politicile preşedintelui-ales în sănătate, mediu, armament nuclear şi imigraţie, pentru a da ca exemplu numai câteva”, a scris el pe Facebook.

- Reprezentantul Adriano ESPILLAT din New York

”Mulţi şi-au dat viaţa şi şi-au dedicat viaţa îndeplinirii visului doctorului King şi a-l transforma în realitate. Ţine de noi să-i apărărm moştenirea şi moştenirea preşedintelui Barack Obama, pentru a ne asigura că nu ne întoarcem în timp! Preşedintele-ales Donald Trump încearcă să ne ducă înapoi! Iar oamenii pe care-i numeşte Trump - Steve Bannon, Jeff Sessions - încearcă să ne ducă înapoi!”, scrie el într-un comunicat pe Facebook.

”De aceea nu particip la învestirea prezidenţială. Donald Trump şi retorica plină de ură ca i-a umplut alegerea pur şi simplu va continua în administraţia sa. ACESTA nu este visul doctorului King!”, subliniază Espaillat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.