Rusia şi-a retras ameninţarea de a torpila reluarea acordului nuclear iranian din 2015 din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse în urma invaziei sale în Ucraina, redeschizând calea către un acord după aproape un an de discuţii, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părţile implicate în pact, cunoscut oficial ca Planul de acţiune cuprinzător comun, sau JCPOA, au fost aproape de a ajunge la un acord la Viena până când SUA şi UE au impus sancţiuni drastice Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

Moscova a cerut apoi ca viitorul comerţ cu Iranul să nu fie afectat de sancţiunile occidentale, ceea ce a făcut ca discuţiile să fie suspendate săptămâna trecută.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marţi că ”a primit garanţii scrise” din partea SUA că cererile ruse vor fi îndeplinite, ceea ce înseamnă că discuţiile vor continua probabil.

Eliberarea aproape simultană a cetăţenilor britanico-iranieni din anii de detenţie iraniană înapoi în Regatul Unit şi o rambursare de către Marea Britanie a unei datorii vechi de 530 de milioane de dolari către Iran au îmbunătăţit perspectivele pentru un acord.

”Acordul s-ar putea încheia destul de repede – poate chiar săptămâna aceasta. Decizia Rusiei de a-şi modera cerinţele îndepărtează cel mai important obstacol în faţa renaşterii JCPOA”, au scris analiştii de la firma de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, într-o notă de miercuri.

Odată cu încetarea importurilor de petrol rusesc de către SUA, în timp ce UE încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de Moscova, ţiţeiul iranian pare mai atrăgător – la fel ca şi ţiţeiul din alte ţări aspru sancţionate precum Venezuela, care ar fi în discuţii cu oficialii americani în domeniul energiei. .

Revenirea la acordul cu Iranul din 2015, care a dus la ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul limitări programului său nuclear, ar permite revenirea pe piaţă a petrolului iranian într-un moment în care penuria aprovizionării cu energie şi volatilitatea geopolitică au adus preţurile ţiţeiului la cel mai ridicat nivel în mai mult de un deceniu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.