Clinton Foundation a confirmat că a acceptat o donaţie în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, pe când Hillary Clinton era secretar de Stat, fără să informeze Departamentul de Stat, în pofida faptului că ea s-a angajat că va permite departamentului să examineze donaţii noi şi creşteri importante ale unor donaţii din partea unor guverne străine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali din Qatar au promis această sumă în 2011, pentru a marca împlinirea vârstei de 65 de ani de către Bill Clinton, soţul lui Hillary, şi au încercat să se întâlnească cu fostul preşedinte personal în anul următor pentru a-i înmâna cecul, potrivit unui e-mail al lui John Podesta, directorul campaniei prezidenţiale a lui Clinton.

Acest e-mail a fost furat de hackeri din contul lui Podesta şi a fost publicat luna trecută de WikiLeaks.

Clinton a semnat un acord etic cu privire la fundaţia familiei, înainte să devină secretar de Stat în 2009. Acordul viza să sporească transparenţa şi să evite impresia că politica externă a Statelor Unite putea fi influenţată de donatori bogaţi.

Ea a promis că însărcinatul cu etica la Departamentul de Stat avea să fie informat şi că avea să poată să-şi exprime îngrijorarea în cazul în care un nou guvern sau unul care o făcuse deja - precum Qatarul - voia să facă o donaţie pentru a sprijini programe ale fundaţiei.

Reprezentanţi ai Clinton Foundation au refuzat luna trecută să confirme donaţia din partea Qatarului.

Un purtător de cuvânt al fundaţiei, Brian Cookstra, a declarat săptămâna aceasta, răspunzând unor întrebări, că instituţia a primit un cadou în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, dar că acest lucru nu reprezintă o "creştere importantă" a susţinerii ţării de la Golful Persic faţă de asociaţia de caritate.

Cookstra a refuzat să spună dacă oficiali din Qatar s-au întâlnit cu Bill Clinton.

Reprezentanţi ai Ambasadei Qatarului din Washington şi Consiliul de Miniştri de la Doha au refuzat să comenteze cu privire la această donaţie.

Departamentul de Stat a anunţat că nu a primit spre examinare vreun cadou din partea Qatarului şi a subliniat că era responsabilitatea fundaţiei să informeze departamentul cu privire la donaţii care necesitau atenţia Washingtonului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a răspuns unor întrebări suplimentare despre donaţie.

Potrivit site-ului fundaţiei, pe care este postată o listă cu donatori împărţiţi pe categorii şi în care este afişat totalul donat, Guvernul Qatarului a donat în mod direct între unul şi cinci milioane de dolari de-a lungul timpului.

Clinton Foundation a anunţat că nu va mai accepta bani de la guverne străine în cazul în care Hillary Clinton este aleasă preşedintă şi că revizui programele care depind de finanţarea unor guverne străine.

CREŞTERE "IMPORTANTĂ"

Reprezentanţi ai fundaţiei au declarat pentru Reuters anul trecut că nu s-au conformat întotdeauna prevederilor centrale ale acordului cu administraţia preşedintelui Barack Obama şi au evocat "scăpări" în unele cazuri.

Cel puţin alte opt ţări, în afară de Qatar, au oferit donaţii noi sau şi-au completat donaţiile către fundaţie, în cele mai multe cazuri în vederea finanţării proiectului în domeniul sănătăţii, fără ca Departamentul de Stat să fie informat, potrivit arhivelor fundaţiei şi departamentului.

Între aceste state se află Algeria, care a făcut prima donaţie în 2010, şi Regatul Unit, care aproape că şi-a triplat susţinerea faţă de proiectul în domeniul sănătăţii al fundaţiei, la suma de 11,2 milioane de dolari, în perioada 2009-2012.

Reprezentanţi ai fundaţiei au declarat că aceste donaţii, inclusiv cea din partea Algeriei, au fost omise, dar ar fi trebuit semnalate, în timp ce altele, ca cea a Marii Britanii nu reprezintă o creştere importantă.

Fundaţia a refuzat să precizeze ce tip de finanţare din partea unui guvern ar fi fost notificată Departamentului de Stat pentru a fi revizuită.

Cookstra a declarat că scopul acordului a fost "să permită finanţarea străină a programelor Clinton Foundation" să continue fără să fie perturbate.

Departamentul de Stat precizează că nu deţine înregistrări potrivit cărora fundaţia să-i fi cerut să examineze vreo creştere importantă a susţinerii din partea vreunui guvern străin.

Întrebat dacă Qatarul finanţează un anumit program al fundaţiei, Cookstra a răspuns că această ţară susţine "activitatea umanitară per ansamblu" a organizaţiei.

"Qatarul a continuat să susţină Clinton Foundation la acelaşi nivel sau la niveluri inferioare" în comparaţie cu nivelul susţinerii dinainte de 2009, a precizat el.

Însă el a refuzat să spună dacă Doha a făcut vreo donaţie în primii trei dintre cei patru ani în care Clinton a fost şefa diplomaţiei americane sau care este totalul finanţărilor dinainte de 2009.

În alt e-mail publicat de WikiLeaks, un fost strângător de fonduri de la Clinton Foundation afirmă că a strâns peste 21 de milioane de dolari în legătură cu ziua de naştere a lui Bill Clinton din 2011.

Purtători de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton şi ai lui Bill Clinton nu au răspuns unor întrebări trimise pe e-mail despre aceste donaţii.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat că cei mai importanţi donatori ai Clinton Foundation ar fi putut să obţină un acces privilegiat la Departamentul de Stat în timpul mandatului lui Clinton, însă a furnizat prea puţine probe în acest sens.

Clinton şi echipa ei au respins aceste acuzaţii drept o simplă denigrare politică.

Procurorul general al statului New York Eric Schneiderman a dispus luna trecută ca Donald J. Trump Foundation să înceteze să mai strângă fonduri în acest stat, precizând că fundaţia nu este înregistrată cu activitatea de a strânge fonduri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.