Oraşul Londra i-a retras conducătoarei birmane Aung San Suu Kyi distincţia onorifică pe care i-a acordat-o în urmă cu trei ani, din cauza sorţii rezervate minorităţii musulmane rohingya în Myanmar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia fără precedent pe care am luat-o azi (joi), reflectă condamnarea de către City of London Corporation a atingerilor aduse drepturilor  omului în Myanmar”, a anunţat joi preşedintele Comitetului însărcinat cu atribuirea distincţiilor onorifice, David Wootton.

Aung San Suu Kyi a primit în 2017 Premiul Onorific al Libertăţii, cea mai înaltă distincţie personală acordată de către Comitetul Politic al City of London Corporation, un organism care administrează centrul istoric şi financiar al capitalei britanice.

Acest premiu saluta ”lupta neviolentă dusă timp de mulţi ani în favoarea democraţiei şi devotamentul său constant faţă de crearea unei societăţi în care oamenii să poată trăi liberi, în pace şi siguranţă”.

Din august 2017, aproximativ 740.000 de rohingya s-au refugiat în Bangladesh din calea unor atrocităţi comise de militari birmani şi miliţii budiste, catalogate drept ”genocid” de către anchetatori ONU.

Numărul exact al etnicilor rohingya ucişi în violenţe este necunoscut, însă ONG-uri estimează că acesta se ridică la câteva mii.

Înaintea lui Aung San Suu Kyi, omul de stat britanic Winston Churchill, simbolul  luptei împotriva apartheidului în Africa de Sud Nelson Mandela sau omul de ştiinţă Stephen Hawking au primit această onoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.