Circa 2.000 de unguri au protestat sâmbătă la Budapesta faţă de închiderea principalului ziar de stânga din ţară, Nepszabadsag, spunând că libertatea presei este ameninţată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe ONG-uri afirmă că publicaţia a fost închisă pentru a publicat materiale critice la adresa Guvernului premierului Viktor Orban şi au decis să organizeze o manifestaţie în faţa Parlamentului.

“Astăzi (sâmbătă – n.r.), unul dintre ultimele cotidiene de opoziţie au fost pur şi simplu reduse la tăcere”, au anunţat organizatorii mitingului pe Facebook.

Partidul de opoziţie Jobbik (radical) l-a acuzat pe Orban pentru închiderea ziarului, spunând că partidul Fidesz vrea să controleze toată presa din ţară.

“Închiderea bruscă a Nepszabadsag stabileşte un precedent îngrijorător. Sunt solidar cu ungurii care protestează”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

“De regulă nu particip la mitinguri, pentru că îmi creşte tensiunea, dar acum am simţit că trebuie să vin (…). Este ruşinos ce s-a întâmplat aici”, a spus unul dintre manifestanţi, Erzsebet Kovacs.

“Presa liberă este sufocată”, a spus un altul, Tamas Waldmann.

Unii manifestanţi au ars copii ale cotidianului proguvernamental Magyar Idok.

Fidesz a anunţat că priveşte închiderea publicaţiei drept o “decizie rezonabilă de afaceri” din partea proprietarilor.

Proprietarii publicaţiei, Mediaworks, au afirmat sâmbătă că au suspendat activitatea ziarului şi contractele angajaţilor săi din cauza scăderii vânzărilor ce a dus la datorii semnificative. Mediaworks a dat asigurări că va reorganiza publicaţia ce datează din noiembrie 1956.

“Pentru a reuşi şi a ne concentra deplin pe această sarcină prioritară, toate operaţiunile Nepszabadsag (inclusiv print şi online – n.r.) vor fi suspendate începând de astăzi (sâmbătă – n.r.) până când o nouă formă va fi decisă şi va putea fi implementată”, se arată pe site-ul ziarului, nol.hu.

Angajaţii, care au primit sâmbătă scrisori prin care au fost informaţi de decizia Mediaworks, au afirmat că închiderea este un şoc şi au vorbit chiar de un puci.

În ultima sa ediţie, de sâmbătă, cotidianul a scris despre un ministru al Guvernului Orban care a folosit un elicopter pentru a ajunge la o nuntă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.