Poliţia din Dakota de Nord a arestat joi 16 amerindieni şi alţi manifestanţi, în cele mai recente ciocniri între forţele de ordine şi protestatarii care vor să blocheze construcţia unui oleoduct, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestările au avut loc în timp ce poliţia încerca să îi evacueze pe manifestanţi de pe o proprietate privată pe unde urmează să treacă oleductul Dakota Access Pipeline, un proiect evaluat la 3,8 miliarde de dolari, a anunţat biroul şerifului din comitatul Morton.

Protestatarii amerindieni au ocupat zona începând de luni, spunând că ei sunt proprietarii de drept ai terenului, în baza unui acord din 1851 cu Guvernul american.

Imagini publicate pe reţelele de socializare arată zeci de oameni ai legi înarmaţi şi două vehicule blindate apropiindu-se încet de manifestanţi.

Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării, care arată şi un elicopter zburând deasupra manifestanţilor. Aceştia susţin că forţele de ordine au folosit arme pentru a-i determina să plece.

Şeriful a precizat într-un comunicat că autorităţile au folosit gaze iritante împotriva unora dintre cei 330 de protestatari.

“Nu este vorba despre oleoduct. Nu este vorba despre cei care vor să protesteze paşnic. Este vorba despre respectarea legii”, a spus şeriful Kyle Kirchmeier.

Guvernatorul Dakotei de Nord, Jack Dalrymple, a anunţat că poliţia a reuşit să evacueze tabăra. “Proprietatea privată nu este locul în care să fie desfăşurat un protest paşnic”, a subliniat el.

Oleoductul cu o lungime de 1.885 de kilometri, construit de un grup de companii condus de Energy Transfer Partners LP, ar urma să ofere cea mai rapidă şi directă rută de a aduce ţiţeiul extras din zăcământul Bakken (Dakota de Nord) la rafinăriile de pe Gulf Coast.

Susţinătorii proiectului spun că această rută este mai sigură şi mai ieftină decât transportarea petrolului în camioane sau cu trenul..

Pe de altă parte, tribul sioux Standing Rock şi organizaţiile pentru protecţia mediului spun că acest oleoduct ar pune în pericol pânza freatică şi locurile sacre ale tribului. Protestele durează de luni de zile, iar zeci de oameni au fost arestaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.