O serie de oficiali de rang înalt au fost demişi marţi, în cea mai mare remaniere politică din Ucraina din timpul războiului, care arătă, potrivit Kievului, că preşedintele Volodimir Zelenski este receptiv la reacţiile publicul său în urma acuzaţiilor de corupţie la adresa unor oficiali, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Preşedintele vede şi aude societatea. Şi el răspunde direct la o cerere publică cheie - justiţie pentru toţi", a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier principal al lui Zelenski.

Cincisprezece înalţi funcţionari şi-au părăsit posturile începând de sâmbătă, şase dintre aceştia fiind acuzaţi de corupţie de către jurnalişti şi autorităţile anticorupţie din Ucraina.

Lupta de lungă durată împotriva corupţiei în Ucraina a căpătat o importanţă vitală, în condiţiile în care invazia Rusiei a făcut ca Kievul să fie puternic dependent de sprijinul occidental şi să urmărească aderarea rapidă la Uniunea Europeană.

DE UNDE A ÎNCEPUT TOTUL

Eliberarea din funcţie a 15 oficiali, în timp ce invazia Rusiei intră în cea de-a 12-a lună, a avut loc la câteva zile după arestarea adjunctului unui ministru, suspectat de corupţie, şi după acuzaţii aduse Ministerului Apărării cu privire la achiziţii de hrană pentru soldaţi la preţuri supraevaluate, acuzaţii care, deşi negate, au stârnit un val de proteste.

Printre oficialii demisionari se numără cinci guvernatori regionali, inclusiv cel al regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, patru miniştri adjuncţi şi un înalt oficial al biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko, văzut ca un apropiat al lui Zelenski.  Preşedintele anunţase însă luni că vor exista "decizii de personal - unele astăzi, altele mâine".

CITEȘTE ȘI Scandaluri de corupţie la Kiev: Ministerul ucrainean al Apărării dezminte că ar fi semnat contracte la preţuri umflate pentru hrana soldaţilor, dar anunţă "un audit intern" / Adjunctul unui alt ministru este acuzat că a luat mită 400.000 de dolari

În urmă cu câteva zile, un alt consilier al lui Zelenski, Oleksii Arestovici, şi-a dat demisia după ce afirmase în  mod eronat că racheta care a căzut peste un bloc din Dnipro, ducând la moartea a 45 de civili, ar fi fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană. 

Unele dintre schimbări au fost planificate de ceva timp, dar au fost precipitate de valul brusc de titluri negative din presă, spune analistul politic din Kiev Volodimir Fesenko. "Aceasta este simultan o intensificare a luptei împotriva corupţiei şi o reacţie a preşedintelui la articolele critice din mass-media", a declarat Fesenko pentru Reuters.

Într-adevăr, unele dintre anunţuri sunt legate de acuzaţiile de corupţie, dar altele păreau să nu aibă nicio legătură. Schimbarea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât a venit pe fondul unei aparente "îngheţări" a politicii interne, care s-a menţinut pe tot parcursul războiului. Rivalităţile politice au fost lăsate în mare parte deoparte pentru a se concentra pe lupta pentru supravieţuirea naţională.

NĂRAVURI VECHI ÎNTR-O ŢARĂ CARE SE VREA NOUĂ

Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Şapovalov, şi-a prezentat demisia după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, un articol apărut în presa locală a acuzat Ministerul Apărării că plăteşte preţuri umflate pentru aprovizionarea cu alimente a soldaţilor, o stratagemă veche folosită de oficialii corupţi pentru a sustrage bani publici. Ministerul a declarat că acuzaţiile au fost nefondate, dar că demisia lui Şapovalov, care se ocupa de aprovizionarea armatei, a fost o "faptă demnă", care va contribui la păstrarea încrederii în minister.

Remanierea a intervenit printr-o serie de anunţuri, iar prim-ministrul Denîs Şmîhal a declarat la şedinţa de guvern că Ucraina face progrese în campania anticorupţie. "Este o muncă sistemică, consecutivă, care este foarte necesară pentru Ucraina şi care face parte integrantă din integrarea în UE", a spus el.

Guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, Zaporojie, Olekandra Staruha, Kiev, Oleksii Kuleba, Sumî, Dmitro Jiviţki, şi Herson, Iaroslav Ianusevici, s-au numărat printre cei care au plecat. Biroul preşedintelui a declarat că a acceptat demisia lui Kirilo Timoshenko din funcţia de şef-adjunct al acestuia, dar nu a oferit niciun motiv pentru plecarea sa. Bărbatul de 33 de ani a lucrat la campania electorală a lui Zelenski şi se afla în funcţie din 2019, supervizând regiunile şi politicile regionale. El fusese criticat de presa locală pentru că a condus maşini de lux în timpul invaziei, deşi a negat orice abatere şi a spus că vehiculele fuseseră închiriate.

Procurorul general adjunct Oleksii Sîmonenko, care fusese criticat de presa locală pentru că şi-a petrecut vacanţa cu familia în Marbella, în Spania, în timpul războiului, a fost înlăturat din funcţie. Sîmonenko nu a comentat public aceste acuzaţii, dar Zelenski declarase luni, în discursul său nocturn, că oficialii nu vor mai putea călători în străinătate în scopuri care nu au legătură cu activitatea guvernamentală, iar cine vrea să-şi petreacă vacanţa în străinătate pe timp de război trebuie să nu mai ocupe funcţii guvernamentale.

CITEȘTE ȘI Zelenski anunţă că funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

Valul de schimbări a început sâmbătă, când ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasil Lozinski, a fost reţinut de anchetatorii anticorupţie şi demis din funcţie. El a fost acuzat de procurori că a umflat preţul echipamentelor de iarnă, inclusiv al generatoarelor, şi că ar fi sifonat 400.000 de dolari prin comisioane. Anchetatorii au găsit, de asemenea, 38.000 de dolari în numerar în biroul său.

CITEȘTE ȘI Scandal de corupţie în Ucraina: Viceministrul ucrainean Vasil Lozinski, acuzat de deturnare de fonduri, a fost demis şi arestat


După reţinerea lui Lozinski, Zelenski a promis că va avea toleranţă zero faţă de corupţie, o problemă ce a afectat Ucraina încă de la independenţă. "Vreau să fie clar: nu va exista nicio întoarcere la modul în care erau lucrurile înainte", a declarat preşedintele în discursul său nocturn către compatrioţi.

CITEȘTE ȘI Zelenski le vorbeşte ucrainenilor despre justiţie şi cazul de corupţie din guvern: „Săptămâna aceasta va fi un moment pentru decizii adecvate. Aceste decizii au fost deja pregătite. Nu vreau să le anunţ acum, dar totul va fi corect”

Remanierile au continuat marţi după-amiază, cabinetul de miniştri al Ucrainei anunţând demiterea celor cinci şefi de regiuni, dintre care doar unul este anchetat pentru corupţie, alături de alţi trei viceminiştri şi doi şefi de agenţii de stat - niciunul dintre ei nefiind acuzat de corupţie.

MINISTRUL APĂRĂRII ŞI-A PIERDUT CREDIBILITATEA

Vitali Şabunin, un important activist anticorupţie, spune că demiterea celor acuzaţi de corupţie este o dovadă că sistemul anticorupţie pus recent la punct în Ucraina funcţionează. "Nu numai că sistemul anticorupţie funcţionează, dar şi politicienii învaţă să lucreze într-un mod nou", a declarat Şabunin. El a dat exemplul lui Lozinski, al cărui şef, Oleksi Kubrakov, ministrul infrastructurii, a cerut cabinetului de miniştri să îl demită la o oră după reţinerea sa şi percheziţiile din biroul său.

Şabunin îl critică însă pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, pentru că l-a apărat şi nu l-a concediat el însuşi pe Şapovalov, adjunctul său responsabil cu logistica, atunci când publicaţia ucraineană ZN.UA a publicat, sâmbătă, contracte care arătau că preţurile unor alimente pentru soldaţi era chiar de câteva ori mai marI decât într-un supermarket. Şapovalov a demisionat marţi pentru a nu destabiliza, după spusele sale, armata ucraineană pe fondul acuzaţiilor aduse ministerului.

Reznikov a declarat că acuzaţiile fac parte dintr-un atac informaţional asupra ministerului şi a ordonat serviciilor de securitate ucrainene să investigheze cine a divulgat contractele.

Şabunin spune însă că schema de corupţie a fost "prea primitivă" pentru ca publicul să nu o înţeleagă. Potrivit contractelor obţinute de jurnalişti, un singur ou costa 17 hrivne ucrainene (0,42 euro). Preţurile de la ouă, cartofi şi varză sunt cunoscute foarte bine de toată lumea în Ucraina, a declarat Şabunin, care a precizat că preţurile en-gros ar trebui să fie oricum mai mici decât în supermarket.

"Publicul şi-a pierdut încrederea în Reznikov", spune Şabunin. "Toate contractele (militare) nu sunt publice din cauza războiului şi asta este normal, dar de ce ar trebui să-l cred acum că toate preţurile din celelalte contracte sunt în regulă? Totul ţine de încredere", arată activistul anticorupţie, citat de The Guardian.

Ministerul Apărării nu a negat autenticitatea contractului, dar insistă că preţul declarat a fost o eroare tehnică. Într-un răspuns lung pe pagina sa de Facebook, în engleză şi ucraineană, Reznikov nu a negat autenticitatea contractelor. Cu toate acestea, el a spus că preţul ouălor a fost o eroare tehnică descoperită în decembrie şi că persoana responsabilă din minister a fost suspendată când a fost descoperită. De asemenea, el a declarat că este dispus să înfiinţeze o comisie parlamentară de anchetă, deoarece este "încrezător că (ministerul) a procedat corect".

CUM TRATEZI CORUPŢIA ÎNTR-O ŢARĂ ÎN RĂZBOI?

Corupţia a fost o problemă spinoasă pentru jurnaliştii şi activiştii ucraineni încă de la începutul războiului. Aceştia se tem că aducerea de dovezi de corupţie ar putea afecta sprijinul internaţional pentru efortul de război al ţării lor.

Şabunin spune că, de la începutul războiului, s-a dezvoltat o înţelegere tacită între activişti şi jurnalişti şi autorităţi. "Nu vom critica autorităţile, aşa cum făceam înainte de război, dar autorităţile ar trebui, în schimb, să reacţioneze foarte ferm şi rapid la orice act de corupţie, chiar şi la scară mică - aşa cum au făcut în cazul lui Lozinski. Acolo, s-au achitat de contractul social. Dar Ministerul Apărării nu a făcut-o", punctează Şabunin.

Activistul este de părere că demiterea lui Reznikov ar fi fost singura modalitate de a restabili încrederea partenerilor occidentali ai Ucrainei.

SUA sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al Ucrainei. Ambasadorul său în Ucraina, Bridget Brink, a declarat luni, în timpul unei conferinţe la Kiev: "În viitoarea Ucraină nu poate fi loc în viitor pentru cei care folosesc resursele statului pentru propria îmbogăţire. Resursele de stat ar trebui să servească poporului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.