O chineză, arestată în urmă cu aproape şase luni pe propritatea lui Donald Trump Mar-a-Lago, în Florida, a fost găsită vinovată, în Statele Unite, de pătrundere într-un loc interzis publicului şi de depoziţie falsă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zhang Yujing, în vârstă de 33 de ani, ale cărei motivaţii rămân incerte, urmează să-şi afle pedeapsa la 22 noiembrie. Ea riscă până la cinci ani de închisoare, a anunţat miercuri, într-un comunicat, procurorul federal local.

La 30 martie, ea s-a prezentat la intrarea complexului Mar-a-Lago, unde preşedintele Trump îşi petrecea weekendul, având asupra sa echipament tehnologic greu, inclusiv patru telefoane mobile, un computer şi un disc hard disc.

Profitând de prezenţa unei persoane cu acelaşi nume pe lista persoanelor acreditate la piscină, dar şi de bariera lingvistică, ea a putut să treacă acest baraj şi a fost transportată, după aceea, cu o maşină de golf, până la recepţia complexului. Ea nu s-a apropiat de preşedinte, care juca golf în altă parte a clubului.

Zhang nu a fost acuzată de spionaj, ci de depoziţie falsă dată poliţiei federale (FBI), după ce a minţit cu privire la motivele prezenşei sale. Ea a declarat că voia să asiste la o seară de gală prevăzută în complex, cu toate că ştia dinainte să plece din China că acest eveniment a fost anulat.

După ce a pledat vinovată, ea a ţinut să se apere singură, în pofida unei engleze aproximative şi unei aparente necunoaşteri a sistemului judiciar american.

La începutul procesului său, la Fort Lauderdale (Florida), ea a surprins prezentându-se în hainele de deţinută, în contextul în care deţinuţii se presupune să se prezinte în civil, pentru ca ţinuta lor să nu influenţeze percepţia juraţilor.

Potrivit presei americane, ea a dat asigurări că nu i s-a dat lenjerie de corp cu această ocazie, ceea ce autorităţile au negat.

Cazul rămâne obscur, însă arată faliile din dispozitivul de securitate de la Mar-a-Lago.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo aprecia în aprilie că acest episod este emblematic în privinţa ”ameninţării pe care o reprezintă China”. El sugera că nu este vorba despre un incident izolat, făcând legătua cu ”furtul de proprietate intelectuală americană”, reproşat cu regularitate beijingului de către Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.