China a anunţat marţi că suspendă acordurile de extrădare ale Hong Kongului cu trei ţări occicentale - Canada, Australia şi Regatul Unit -, care au criticat impunerea de către Beijing a unei controversate legi a securităţii în fosta colonie britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură de retorsiune a Beijingului este foarte simbolică, deoarece aceste state au suspendat deja în mod unilateral aceste tratate, în semn de protest faţă de noua lege, aflată în vigoare de la 30 iunie în Hong Kong..

”Aceste acţiuni greşite (...) au dăunat grav fundamentelor cooperării judiciare”, a declarat într-o conferinţă de presă obiţnuită un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

”China a decis să suspende tratatele de extrădare dintre Hong Kong şi Canada, Australia şi Regatul Unit, dar şi acordurile de cooperare în domeniul justiţiei penale”, a subliniat el.

Mai multe ţări occidentale, cu Statele Unite în frunte, au îndemnat China să revină asupra legii sale a securităţii naţionale la Hong Kong.

Aceată lege alimentează temeri în rândul opoziţiei democratice locale cu privire la un grav recul al libertăţilor în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, retrocedat de Londra Beijingului în 1997.

Beijingul consideră că, prin această lege, asigură securitatea, pune capăt vandalismului care a pătat manifestaţiile în favoarea democraţiei din 2019 în regiune şi reprimă un curent care militează în favoarea independenţei Hong Kongului.

Din 1997, Hong Kongul se bucură de o largă autonomie faţă de China contnantală, condusă de Particul Comunist Chinez (PCC, unic). Locuitorii fostei colonii britanice beneficiază de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.