China este pregătită să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu, le-a transmis ministrul chinez de Externe Qin Gang în discuţii la telefon separate omologilor săi israelian Eli Cohen şi palestinian Riyad Al-Maliki, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste convorbiri la telefon ale lui Qin Gang cu Eli Cohen şi Riyad Al-Maliki intervin în contextul în care China a reuşit progrese majore pe scena diplomatică în Orientul Mijlociu, prin reluarea relaţiilor diplomatice între Arabia Saudită şi Iran, care pun într-o lumină stânjenitoare Statele Unite.

Qin Gang l-a încurajat pe omologul său israelian ”să facă paşi care să permită reluarea negocierilor”.

El a subliniat că China este ”pregătită să joace un rol de facilitator”, potrivit Xinhua.

Ministrul chinez de Externe i-a transmis omologului său palestinian că China este în favoarea unei reluări a negocierilor cât mai rapid, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă.

El le-a spus omologilor săi că Beijingul susţine o soluţie în baza principiului a două state.

Procesul de pace israeliano-palestinain se află într-un punct mort din 2014.

Oficiali americani depun eforturi să minimizeze rolul jucat de către china, subliniind că Beijingul este încă departe de a-i depăşi pe americani în orientul Mijlociu, care se află în mare parte sub protecţia umbrelei securitţii americane.

Însă succesul diplomatic al Chinei provoacă Washingtonul, suspectat de faptul că-şi cedează puţin câte puţin locul de actor de neocolit în regiune, pentru a se concentra mai bine, pe termen scurt, asupra Războiului rus în Ucraina, iar pe termen mai lung asupra Chinei în regiunea Asia-Pacific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.