Poliţia chineză a anunţat duminică arestarea a circa 50 de persoane în urma unor manifestaţii violente, potrivit unor postări pe reţelele de socializare, împotriva măririi taxelor într-o şcoală din centrul ţării, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 600 de protestatari s-au adunat în noaptea de sâmbătă spre duminică în faţa comisariatului din Leiyang, în provincia Hunan, la câteva ore după întreruperea unei manifestaţii de către forţele de ordine, a precizat Poliţia într-un comunicat publicat pe site. 

Un număr de 46 de persoane, care au "atacat" comisariatul aruncând cu sticle şi cărămizi spre responsabilii care încercau să se adreseze mulţimii, au fost arestaţi. Mai multe vehicule au fost distruse, se adaugă în comunicat. 

Imaginile difuzate pe Twitter arată cum mulţimea furioasă înfruntă forţele de ordine. 

AFP nu a putut confirma autenticitatea acestor imagini din surse independente. Postările legate de incident au fost şterse de pe reţelele de socializare duminică, dar erau prezente încă pe site-ul anticenzură Free Weibo.

Potrivit mesajelor de pe reţelele de socializare, tulburările au început după ce părinţii unor elevi au fost sfătuiţi să îşi transfere copiii în căminele unor şcoli private, rezultând o creştere semnificativă a taxelor de şcolarizare. 

Unii comentatori s-au arătat neliniştiţi în legătură cu nivelurile toxice pentru sănătate ale unei substanţe chimice, formaldehida, prezentă în dormitoarele unor licee din oraş.

Departamentul local pentru educaţie a asigurat că va verifica această problemă imediat. 

Proteste violente de acest tip sunt frecvente în China, unde cetăţenii dispun de mijloace extrem de limitate pentru a-şi exprima nemulţumirea autorităţilor. Chestiunile legate de sănătatea şi educaţia copiilor sunt în special sensibile în ţară, unde guvernul le-a impus timp de decenii familiilor politica copilului unic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.