China a anunţat miercuri că a fost obligată de către Statele Unite să-şi închidă Consulatul de la Houston, în Texas - până vineri -, o acţiune denunţată de către Beijing drept ”provocatoare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre o provocare politică lansată în mod unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internaţional”, a denunţat în faţa presei un purtătoir de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

”China condamnă ferm această acţiune scandaloasă şi nejustificată”, a subliniat purtătorul de cuvânt, care a ameninţat Washingtonul cu ”represalii”.

Wang Wenbin nu a precizat care este motivul invocat de administraţia lui Donald Trump în vederea închiderii consulatului chinez.

Departamentul de Stat american a anunţat că această decizie a fost luată ”în vederea protejării proprietăţii intelectuale americane”.

Departamentul american al Justiţiei a acuzat apoi China că susţine hackeri care atacă laboratoare care dezvoltă vaccinuri împotriva covid-19, relatează CNN.

departamentul a inculpat doi cetăţeni chinezi cu privire la spionarea unor companii americane de cercetare şi acuză agenţi chinezi de stat că i-au ajutat în alte furturi.

Beijingul a îndemnat Washingtonul să-şi revizuiască acuzaţiile, ameninţând că dacă Statele Unite insistă ”pe această cale greşită, China va impune contramăsuri ferme”.

Mai multe publicaţii de la Huston dezvăluie că pompieri au fost chemaţi marţi la sediul Consulatului Chinei cu privire la documente care ar fi fost arese în curtea clădirii.

Poliţia din Houston a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că s-a observat fum, dar că forţele de ordine ”nu au fost autorizate să intre” în incinta consulatului.

China are cinci consulate în Statele Unite.

Consulatul de la Houston, în Texas, a fost deschis în 1979 şi a înregistrat 800.000 de cetăţăeni chinezi în registre.

Această decizie intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate între cele două puteri pe mai multe fronturi - legea controversată cu privire la securitatea naţională impusă Hong Kongului, acuzaţii de spionaj, situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang (nord-vest) şi pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.