China a anunţat luni o remaniere ministerială, un proces care are loc din cinci în cinci ani şi care se înscrie anul acesta într-o anumită continuitate, prin menţinerea în post a ministrului de Externe Wang Yi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wang, în vârstă de 64 de ani, o faţă cunoscută în străinătate în urma implicării sale în dosarele Coreei de Nord şi relaţiilor chinezo-americane, îşi păstrează portofoliul, fiind totodată promovat la rangul de consilier de stat.

Cu acest titlu, el devine reprezentantul de cel mai înalt rang al politicii externe în cadrul Guvernului, un post ocupat până acum de către Yang Jiechi.

Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), ar putea să-şi păstreze influenţa în interiorul regimului.

Ministerul Apărării revine generalului Wei Fenghe, în vârstă de 64 de ani. El este un militar experiemntat, care datorează totul sau aproape totul Forţelor terestre, în care a intrat la vârsta de 16 ani.

Generalul Wei face parte, din 2012, din puternica Comisie Militară Centrală. Acest organ cu şapte membri, condus de către preşedintele Xi Jinping, comandă forţele armate. El îl înlocuieşte în funcţie pe alt general, Chang Wanquan, care a atins limita de vârstă.

Ministrul Comerţului, Zhong Shan, este menţinut în post. El va fi însărcinat să continue discuţiile cu Statele Unite, în vederea unei evitări a unui război comercial, o ameninţare adesea agitată de către preşedintele american Donald Trump.

Aceste numiri, hotărâte de către conducerea PCC, au fost aprobate luni de Parlament, reunit în sesiune plenară anuală până marţi.

Premierul Li Keqiang, în vârstă de 62 de ani, aflat în post din 2013, a fost deja reconfirmat în funcţie, duminică, cu o cvasi-unanimitate, la o zi după realegerea de către Parlament a lui Xi Jinping.

El va fi flancat de patru noi vicepremieri, între care Han Zheng este prim-vicepremier, un fost primar al oraşului Shanghai şi, în prezent, unul dintre cei şapte cei mai puternici conducători în PCC.

Ceilalţi sunt şeful de orchestră al politicii economice Liu He, un foarte apropiat aliat al preşedintelui Xi Jinping, şi doi foşti şefi PCC din provincie, Hu Chunhua şi Sun Chunlan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.