China susţine că imaginile care înfăţişează cadavrele civililor împrăştiate pe străzile oraşul ucrainean Bucea sunt ”profund tulburătoare”, însă ”toate părţile ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite acuzaţiile nefondate” înainte ca ”circumstanţele relevante şi cauzele specifice ale incidentului să fie verificate şi stabilite”, au declarat oficiali chinezi, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China sprijină toate iniţiativele şi măsurile ”favorabile pentru atenuarea crizei umanitare” din ţară şi este ”pregătită să continue să lucreze alături de comunitatea internaţională pentru a preveni orice vătămare a civililor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

”Adevărul şi cauza incidentului trebuie verificate. Toate părţile ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite acuzaţiile nefondate înainte de a se ajunge la concluzia anchetei”, a mai spus oficialul chinez.

Declaraţiile lui Zhao sunt similare celor făcute de ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, care a făcut apel la o anchetă şi a descris imaginile care relevă cadavrele civililor din Bucea drept ”profund tulburătoare”.

”Circumstanţele relevante şi cauzele specifice ale incidentului ar trebui verificate şi stabilite”, a spus Zhang, marţi, adăugând că ”înainte ca imaginea completă să fie clară, toate părţile ar trebui să îşi exercite reţinerea şi să evite acuzaţiile nefondate”.

Beijingul refuză să condamne acţiunile Moscovei, dar se opune sancţiunilor economice impuse Rusiei şi învinovăţeşte SUA şi NATO că au provocat războiul şi au alimentat conflictul prin livrarea de armament Ucrainei.

Zhao a repetat obiecţiile Chinei la sancţiuni, acuzând în acelaşi timp SUA că au manipulat situaţia pentru a ”profita de pe urma haosului şi a câştiga mulţi bani”.

”Istoria şi realitatea au dovedit că sancţiunile nu aduc pace şi securitate, în schimb produc pierderi pentru ambele părţi sau pierderi multiple, exacerbând problemele existente ale economiei mondiale şi afectând sistemul economic mondial existent”, a spus Zhao.

Hashtag-ul ”China apreciază că incidentul deceselor din Bucea trebuie investigat amănunţit” a fost un subiect în trending pe Weibo, versiunea chineză a aplicaţiei Twitter, adunând aproape 30 de milioane de vizualizări şi peste 500 de discuţii până miercuri după-amiază.

”Aceasta este doar o piesă jucată de americani şi naziştii ucraineni în încercarea de a distrage opinia publică, dar oamenii cu ochi şi inimi nu vor ignora realitatea că SUA şi Ucraina cercetează arme biologice”, susţinea o postare de pe Weibo.

The Global Times, varianta în limba engleză a People’s Daily, ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, a încercat să echilibreze mesajele postate de concurenţă print publicarea unui editorial, miercuri, intitulat ”«Incidentul Bucea» nu trebuie folosit ca pretext pentru a exacerba situaţia”.

”Atât timp cât Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la o încetare a focului, tragediile umanitare nu se vor încheia”, scrie cotidianul.

”Cu toate acestea, este regretabil că, după dezvăluirea «incidentului Bucea», SUA, iniţiatorul crizei din Ucraina, nu au dat semne de îndemn la pace şi de promovare a negocierilor, dar sunt dispuse să exacerbeze tensiunile dintre Rusia şi Ucraina şi să creeze obstacole în calea negocierilor de pace dintre cele două părţi”, mai precizează publicaţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.