China denunţă joi ”istoria sumbră” a spionajului american, după ce preşedintele american Joe Biden a cerut serviciilor americane să prezinte în 90 de zile un raport care să explice originea pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele cazuri de covid-19 au apărut la sfârşitul lui 2019 în metropola chineză Wuhan, după care virusul s-a răspândit în întreaga lume şi a ucis 3,5 milioane de oameni.

Teoria unui accident la Laboratorul chinez de Virusologie din Wuhan - mult timp respinsă de majoritatea experţilor - a revenit în forţă în ultimele săptămâni într-o dezbatere americană.

Joe Biden subliniază că rapoarte ale serviciilor americane de informaţii, care se concentrează asupra a două ipoteze - origine animală sau ”scăpare” dintr-un laborator - nu au permis, până în prezent, să se ajungă la o ”concluzie definitivă”.

”Statele Unite vor continua să coopereze cu partenerii lor în întreaga lume pentru a exercita presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi care să aibă la bază probe”, a subliniat şeful statului american, care deplânge atitudinea Beijingului în acest dosar.

Beijingul a condamnat imediat această iniţiativă a lui Biden.

”Echipa de anchetă a OMS (trimisă la Wuhan în ianuarie) a considerat extrem de improbabilă teoria unei scăpări din laborator”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului cinez de Externe, Zhao Lijian.

”Este vorba despre o oncluzie oficială, formală şi ştiinţifică”, a apreciat Zhao Lijian.

”De această dată, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă (...), însă istoria sumbră a spionajului american este cunoscută de mult timp de întreaga lume”, a apreciat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.