Un cetăţean american a fost ucis în atacuri iraniene, miercuri, în Kurdistanul irakian, vizând grupări armate din cadrul opoziţiei kurde iraniene, a anunţat diplomaţia americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem confirma că un cetăţean american a fost ucis într-un tir de rachetă în regiunea Kurdistanul irakian” miercuri, a declaart presei, joi, un adjunct al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

”Condamnăm încălcarea de către Iran a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului”, a denunţat el.

Statele Unite ”vor continua să aplice sancţiuni şi să ia alte măsuri, pentru a pune capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului în regiune”, a anunţat purtătorul de cuvânt.

El a refuzat să facă vreo precizare despre acest cetăţean american sau circumstanţele exacte ale morţii acestuia, din ”consideraţii familiale”.

Potrivit unor postări pe reţele de socializare ar fi vorba despre Omer Mahmoudzadeh, care are o fiică în vârstă de 13 ani.

Aceste bombardamente - revendicate de Teheran - s-au soldat cu ”13 morţi, inclusiv o femeie însărcinată, şi 58 de răniţi, majoritatea civili, inclusiv copii în vârstă de până la zece ani”, au anunţat miercuri serviciile antiteroriste din Kurdistanul irakian.

În Kurdistanul irakian se află mai multe grupări din cadrul opoziţiei iraniene kurde care, în mod istoric, poartă o insurecţie armată împotriva Teheranului, în pofida faptului că în ultimii ani activitatea lor s-a diminuat.

Aceste atacuri iraniene intervin într-un context tensionat în Iran, unde manifestaţii nocturne au loc zilnic după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani arestată de Poliţia Moravurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.