Certificate sanitare anticovid ale unor chinezi s-au ”înroşit” brusc în ultimele zile - ceea ce presuune o carantină obligatorie -, în contextul în care intenţionau să-şi manifesteze furia, la Zhengzhou, un oraş important situat în centrul Chinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile locale erau criticate aprig, miercuri, din cauza unei presuuse ”manipulări” a certificatelor sanitare, cu scopul de a împiedica o manifestaţie în centrul ţării.

China, prima ţară afectată de covid-19 şi care şi-a plasat populaţia în carantină, a fost în 2020 una dintre primele ţări care au introdus un paşaport sanitar generalizat cu scopul de a controla deplasările chinezilor, a identifica cazuri de contact şi a izola bolnavii.

Scanarea unui cod QR pe telefon şi prezentarea undei verzi cu ajutorul unei aplicaţii, care arată că persoana respectivă nu are covid-19, este un gest banal în China, cerut la intrarea într-o clădire, într-un magazin şi în majoritatea mijloacelor de transport în comun.

În ultimele zile, un număr de persoane s-au trezit brusc pe ”roşu” (caratină obligatorie), scrie presa oficială.

Ceea ce au în comun este faptul că sunt clienţi nemulţumiţi ai unor bănci, în urma unei ”îngheţări” a activelor şi care intenţionau să-şi manifesteze furia la Zhengzhou.

Patru bănci locale, fragilizate de o încetinire a creşterii economice, au oprit, de la jumătatea lui aprilie, orice retragere de bani, afectând mii de persoane cu mici economii, o situaţie care a condus, luna trecută, la manifestaţii rare.

În pofida unui test PCR negativ, certificatul sanitar al unui client s-a ”înrroşit” la sosirea la Zhengzhou, scrie presa chineză.

Altul a păţit la fel fără ca măcar să iasă din casă, scrie presa, care denunţă un eventual act deliberat la nivel local.

Folosirea certificatului sanitar în alte scopuri decât epidemia covid-19 este ”contrară moralei sociale” şi constituie o ”infracţiune”, denunţă Global Times, un cotidian anglofon, celebru prin diatrbele sale naţionaliste.

Autorităţile santare din Zhengzhou, contactate de AFP, anunţă că ”anchetează”, fără să dea alte explicaţii.

Acest subiect a provocat emoţie în China, pe reţele de socializare, înregistrând zeci de milioane de vizualizări.

Trecerea unui certificat sanitar digital pe ”roşu” fără motiv ”îţi dă fiori”, comenta un navigator pe Weibo, echivaentul chinez al Twitter.

”Este în mod clar un abuz de putere”, denunţa altul.

Imensa majoritate a chinezilor participă de bunăvoie la depistări, pentru a lupta împotriva covid-19, şi îşi scanează fără să clipească codurile QR.

Unele voci denunţă, însă, eventuale derive în scopul supravegherii, într-o ţară în care menţinerea stabilităţii sociale este o adevărată obsesie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.