Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, a anunţat Palatul Buckingham. Regina consoartă Camilla va fi alături de Rege şi va fi, de asemenea, încoronată în cadrul ceremoniei istorice, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele Charles al III-Lea a devenit monarh când mama sa, regretata Regină Elizabeth a II-a, s-a stins din viaţă, dar încoronarea va marca o sărbătoare simbolică a noii sale domnii.

Respectând numeroase tradiţii şi ritualuri, regele britanic va fi uns ca suveran şi îi va fi pusă pe cap o coroană.

Încoronarea de anul viitor va fi prima din ultimii aproximativ 70 de ani - ultima fiind cea organizată pentru Regina Elizabeth a II-a în iunie 1953 - şi prima ţinută într-o sâmbătă, de la Regele Edward al VII-lea, în 1902.

Nu se ştie încă dacă va fi adăugată o nouă sărbătoare naţională sau va fi mutată în weekendul de încoronare, o sărbătoare naţională fiind deja programată la începutul acelei săptămâni, luni, 1 mai.


Palatul Buckingham a precizat că ceremonia va îmbina vechiul şi modernul, fiind ”înrădăcinată în tradiţii de lungă durată”, dar ”va reflecta şi rolul monarhului de astăzi şi va privi spre viitor”.

De asemenea, regina consoartă va fi încoronată într-o ceremonie similară, dar mai simplă.

Regele Charles al III-lea va împlini 74 de ani la momentul încoronării, reprezentând cel mai în vârstă monarh încoronat. Data va fi şi cea de-a patra zi de naştere a nepotului său Archie, fiul prinţului Harry şi al soţiei sale, Meghan.

Arhiepiscopul de Canterbury va oficia binecuvântarea şi sfinţirea Regelui Charles.

Slujba de încoronare a Reginei Elizabeth a II-a a durat aproximativ trei ore, dar surse regale sugerează că ceremonia de anul viitor va fi mai scurtă, mai diversificată şi cu un număr mult mai mic de invitaţi.

”Ceremoniile de încoronare, ca toate ritualurile, sunt croite pentru a se potrivi vremurilor”, spune istoricul familiei regale Robert Lacey.

El se aşteaptă ca ceremonia de încoronare de anul viitor să fie mai scurtă şi mai mică decât cea din 1953 şi cu o gamă mai largă de religii reprezentate.

De asemenea, va trebui să existe o sensibilitate în ceea ce priveşte presiunile legate de costul vieţii, spune el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.