Epidemia de rujeolă din România - unde Institutul Naţional român pentru Sănătate Publică a anunţat că a înregistrat de la sfârşitul lui septembrie şi până pe 17 fenruarie 3.071 de cazuri, şi unde se înregistrează noi cazuri în pofida unei campanii de vaccinare la nivel naţional - este susceptibilă, prin amploarea ei, să fie ”exportată”, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) pe site.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia europeană de consolidare a apărării Europei în faţa bolilor infecţioase citează, între alte măsuri luate la nivel naţional în România, scăderea vârstei de administrare a primei doze de vaccin de la vârsta de 12 luni la cea de nouă luni şi recomandarea ca toţi copiii în vârstă de până la nouă ani să fie vaccinaţi.

Însă continuă să se înregistreze noi cazuri în pofida acestor măsuri, potrivit Centrului.

ECDC a primit, în perioada 1 februarie 2016-31 ianuarie 2017, raportări cu privire la 4.484 de cazuri de rujeolă în 30 de ţări din spaţiul economic european (EEA).

După ce s-a înregistrat un număr de epidemii de rujeolă, în 2016, în unele ţări din cadrul EEA numărul de cazuri a continuat să crească în 2017, precizează agenţia, fără să ofere alte detalii

Epidemii de rujeolă trecute şi în curs din alte trei ţări membre ale Uniunii Europene au fost legate epidemiologic de actuala epidemie din România, însă sunt necesare investigaţii suplimentare în vederea unei mai bune înţelegeri a acestei legături epidemiologice, adaugă ECDC fără să precizeze care sunt cele trei ţări.

Imunizarea este singura măsură preventivă împotriva îmbolnăvirii cu rujeolă, subliniază agenţia.

Potrivit ultimelor date de la OMS, care datează din 2015, ţinta de vaccinare, de 95%, a fost depăşită în 17 ţări în ceea ce priveşte prima doză, iar în opt ţări în privinţa celei de a doua.

Având în vedere că această ţintă nu a fost atinsă într-un număr de ţări membre EEA, există un risc mare de răspândire şi transmitere a bolii, avertizează Centrul.

Toate ţările din EEA au politici de vacccinare împotriva rujeolei care prevăd două doze, inclusiv pentru persoane care nu au fost vaccinate sau sunt prea în vârstă pentru a fi vizate de programe de rutină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.