Corpurile celor 39 de migranţi vietnamezi găsiţi morţi, la sfârşitul lunii octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra, au fost repatriate sâmbătă, după săptămâni de aşteptare de către familiile lor, care vor putea acum să organizeze funeralii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, primele 16 corpuri au fost aduse în ţara lor, iar celelalte 23 au ajuns sâmbătă dimineaţă la Hanoi. De acolo vor fi transportate către diverse provincii din centrul Vietnamului, de unde sunt originare victimele.

Cadavrele celor 31 de bărbaţi şi opt femei - inclusiv ale unui număr de doi adolescenţi în vârstă de 15 ani - au fost găsite la 23 octombrie într-un container, în zona industrială Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebruges.

Această dramă a provocat un val de indignare la nivel internaţional şi a relevat pericolele la care se supun imigranţii clandestini din cauza traficanţilor fără scrupule care profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii care pornesc în exil sfârşesc adesea în saloane cosmetice sau ferme ilegale de canabis în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.

Multe dintre victime erau originare din regiuni sărace din centrul Vietnamului, care trăiesc din pescuit, agricultură sau industrie.

Iar familiile se îndatoarează cu mii de dolari pentru a-l trimite pe unul de-al lor în Regatul Unit.

Ele au fost nevoite să se împrumute din nou în vederea acestor funeralii.

Autorităţile le-au propus două variante - să achite 1.774 de dolari în vederea incinerării şi aducerii cenuşii sau 2.858 de dolari pentru ca trupul să fie repatriat într-un sicriu.

În pofida acestui cost suplimentar, majoritatea a optat pentru o înmormântare potrivit tradiţiei în zona rurală vietnameză.

”Munceşte din greu pentru a rambursa, mamă (...). Eu mor, nu mai pot respira”, a scris una dintre victime într-un SMS înfiorător trimis mamei sale şi fratelui său cu puţin timp înainte de descoperirea celor 39 de corpuri.

Unii sosiseră de mai multe luni în Europa şi au găsit locuri de muncă în Franţa, Germania sau România, înainte de a încerca să plece în Marea Britanie. Alţii sosiseră mai de curând.

Luni, şoferul camionului frigorific, acuzat de omucideri involuntare, a pledat „vinovat”, la Londra, de sprijinirea imigraţiei ilegale.

Originar din Irlanda de Nord, Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, a pledat de asemenea „vinovat” de faptul că a profitat financiar de pe urma aceastei activităţi.

În urma acestei tragedii, mai multe persoane au fost arestate în Regatul Unit, iar cel puţin zece vietnamezi au fost reţinuţi în ţara lor, însă niciunul nu a fost inculpat în mod oficial până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.