Un cutremur violent, de magnitudinea 7, care a afectat miercuri nordul Filipinelor, s-a soldat cu cel puţin un mort, a semănat panica în rândul locuitorilor şi a zgâlţâit imobile până în capitala filipineză Manila, situată la 300 de kilometri distanţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Institului american de geofizică USGS, cutremurul a fost înregistrat la ora locală 8.43 (3.43, ora României), la o adâncime relativ mică, de zece kilometri, în provincia muntoasă Abra, pe Insula principală Luzon.

USGS a revizuit în scădere magntudinea, de la 7,1 la 7.

Un muncitor în vârstă de 25 de ani a murit în surparea unui imobil de trei etaje, pe care muncea, la La Trinidad, capitala provinciei Benguet, potrivit poliţiei.

Ceilalţi şapte muncitori din acest acest şantier erau teferi.

În oraşul Dolores, situat în apropiere de epicentru, locuitori îngroziţi au fugit afară din locuinţe, iar geamurile une pieţe locale s-au făcut ţăndări, a declarat AFP comandantul poliţiei locale, Edwin Sergio.

”Cutremurul a fost foarte puternic”, declară Sergio. ”Mesele cu fructe şi legume din piaţă au fost răsturnate”, continuă el, adăugând că în pereţii comisariatului au apărut fisuri.

Alt comandat de poliţie, Nazareno Emia, a declarat AFP că mai mulţi răniţi au fost conduşi la spital.

”Unele clădiri au fost fisurate. Electricitatea şi Internetul s-au întrerupt”, declară Nazareno Emia.

Deputatul Ching Bernos, care reprezintă districtul Lone din Abra, a declarat că seismul a ”cauzat pagube multor locuinţe şi întreprinderi”, fără să ofere alte detalii.

O înregistrare video publicată pe Facebook şi verificată de AFP surprinde fisuri într-un drum asfaltat şi în sol, în oraşul Bangued, însă nu şi pagube vizibile la magazine şi case.

La Vigan City, în provncia vecină Ilocos Sur, clădiri din perioada colonială spaniolă (1565-1898) au fost avariate.

Înregistrări video publicate pe Facebook şi verificate surprind pagube la clopotul istroric din Bantay, o atracţie turistică.

Un student, Mira Zapata, a povestit că se afla în locunţa sa, în oraşul San Juan, atunci când a simţit ”o zguduitură foarte puternică” .

”Am început să ţipăm şi am fugit afară”, declară el, iar replici continuau să aibă loc

”Casa noastră este în stare bună, însă cele de la poalele dealului au fost avariate”, declară el.

Alunecări de teren au fost semnalate în anumite locuri, în regiunea afectată, anunţă un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale filipineze de gestionarea Catastrofelor, Mark Timbal.

El precizează că nu s-au semnalat pagube la baraje şi că operaţiuni de curăţare erau în curs pe drumuri.

Zgârie-nori au fost zgâlţâiţi până la Manila, situată la 300 de kilometri sud.

Filipinele sunt afectate cu regularitate de cutremure, din cauza situării lor pe Cercul de Foc al Pacificului, un arc de activitate seismică intensă, la Oceanul Pacific, care se întinde din Japonia şi până în Asia d Sud-Est.

Cutremurul de miercuri este cel mai puternic din ultimii ani.

În octombrie 2013, un cutremur de magnitudinea 7,1 pe Insula Bohol, în centrul ţării, s-a soldat cu peste 200 de morţi şi 400.000 de deplasaţi. El a declanşat alunecări de teren catastrofale. Zeci de mii de case şi biserici istorice, de la începutul catolicismului în Filipine, au fost distruse.

Acest cutremur puternic a modificat peisajul insulei şi a cauzat o ”ruptură de teren” spectaculoasă, prin care o parte a solului a urcat cu trei metri şi a creat un zid de rocă deasupra epicentrului.

În 1990, un cutremur de magnitudinea 7,8, în nordul Filipinelor, s-a soldat cu peste 1.200 de morţi, a provocat pagube importante la Manila şi o ”ruptură de teren” de peste 100 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.