O urmărire a fost lansată la Viena, în urma atentatului care s-a desfăşurat în şase locuri, s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi care a semănat teroarea în capitala austriacă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un atacator a fost ucis de poliţie, iar altul era în continuare căutat de peste 250 de membri ai forţelor speciale.

”Cel puţin un suspect este fugar”, a anunţat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer.

Potrivit cotidianului german Bild, princpalul autor al atacului, ucis de către forţele de ordine, ar fi un membru al organizaţiei Statul Islamic (SI), care ar fi anunţat această acţiune luni, pe Instagram.

Un purtătror de cuvânt al Ministerului austrac de Interne, Harald Sörös, a reacţionat iniţial cu prudenţă faţă de dezvăluirile tabloidului german, subliniind că Guvernul ”nu poate confirma acest lucru, pentru moment”.

Însă ministrul austriac de Interne Karl Nehammer a anunţat, într-o conferinţă de presă, marţi, că Viena a fost luni ţinta ”unui atac comis de cel puţin un islamist terorist” şi a adăugat că atacatorul era un simpatiant al grupării Statul Islamic.

Primarul Vienei Michael Ludwig a oferit alte precizări.

Comentând zvonuri despre faptul că unul dintre suspecţi purta o vestă explozivă, el a declarat că ”se pare că vesta era falsă”.

El a precizat că substanţele conţinute de această vestă erau în curs de analiză.

Primarul a declarat că acest atacator era echipat cu o armă lungă, altă armă de foc şi o macetă.

”El era foarte bine pregătit pentru acest atac”, a comentat primarul.

SINAGOGA, ŢINTA?

Tirurile au izbucnit luni seara, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei intrăriîn izolare a Austreiei în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Drama s-a desfăşurat în centrul capitalei austriece, în apropierea unei importante sinagoge şi Operei.

La puţin timp după atac, spectatori de la Operă au părăsit - sub escortă - reprezentaţia la care asistau, ultima înainte de izolare.

”În acest stadiu, nu este posibil să spunem dacă sinagoga” era ţinta atacatorilor, a declarat preşedintele comunităţii israeliene din Viena (IKG), Oskar Deutsch.

UN ATACATOR FUGAR

În total ”şase locuri” au fost vizate de tiruri, potrivit poliţiei.

Martori au povestit că au văzut un bărbat trăgând ”ca un nebun” cu o armă automată.

”Ai fi  zis că sunt petarde, dar în realitate era vorba despre focuri de armă”, a declarat unul dintre ei pentru telviziunea publică ORF.

Un martor intervievat de televiziune a declarat că a văzut ”o persoană fugind cu o armă automată”, iar altul a evocat ”cel puţin 50 de focuri de armă”.

Stupoarea a pus stăpânire pe restaurante şi baruri în cartier, după ce clienţii au fost îndemnaţi să rămână în interior, cu luminile stinse, în timp ce sirenele ambulanţelor urlau afară.

Oraşul s-a transfornat rapid într-o zonă baricadată - elicoptere au survolat locul, s-au instalat cordonae de poliţie, s-au intensificat controalele la frontieră, iar poliţişti au fost mobilizaţi în vederea căutării atacatorului fugar -, după ce cancelarul Sebastian Kurz a condamnat ”un atac terorist dezgustător”.

Potrivit bilanţului prezentat de autorităţi marţi, trei persoane au fost ucise în atac, iar unul dintre atacatori a fost ucis de poliţie, care a intervenit rapid la faţa locului.

”RĂMÂNEŢI ACASĂ!

Ministrul de Interne i-a îndemnat pe locuitori să fie prudenţi şi să rămână acasă.

”Rămâneţi acasă! Dacă sunteţi afară, refugiaţi-vă undeva! Rămâneţi departe de locuri publice, nu folosiţi mijloacele de transport!”, a îndemnat poliţia pe contul de Twutter.

Poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a apăra clădiri importante din capitală, iar coopiii au fost scutiţi de şcoală marţi.

”Nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi de terorişti şi vom lupta împotriva acestor atacuri cu toate mijloacele noastre”, a subliniat Kurz.

Atentatul a suscitat numeroase condamnăriîn lume.

”Aceste atacuri ale răului împotriva unor nevinovaţi trebuie să înceteze”, a declarat preşedintele american în exerciţiu Donald Trump.

”Statele Unite susţin Austria, Franţa şi întreaga Europă în lupta împoriva teroriştilor, inclusiv a teroriştilor islamici radicali”, a spus el.

Uniunea Europeană (UE) a condamnat ”cu forţă” acest ”oribil atac”, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European Charles Michel, denunţând ”un act laş”, care ”ne încalcă viaţa şi valorile umane”.

Preşedinta Comisiei Eurpene (CE) Ursula von der Leyen a scris tot pe Twitter că ”Europa este întru totul solidară cu Austria. Suntem mai puternici decât ura şi teroarea”.

”Noi, francezii, împărtăşim şocul şi durerea poporului austriac (...). După Franţa, o ţară prietenă este atacată. Este Europa noastră. Inamicii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda nimic”, a scris pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron în franceză şiîn germană.

Palatul Élysée a precizat că Emmanuel Macron a discutat luni seara cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, căruia i-a transmis ”totala sa solidaritate, susţinerea sa şi a propus ajutorul Franţei în cazul în care este necesar”.

Germania şi-a exprimat de aseemnea solidaritatea.

ATMOSFERĂ TENSIONATĂ ÎN EUROPA

Acest atentat, într-un oraş în care criminalitatea este de obicei foarte slabă, intervine într-o atmosferă foarte tensionată în Europa.

În Franţa, trei persoane au fost ucise joi, la 29 octombrie, într-un atac cu cuţitul la Bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din Nisa de către un tânăr tunisian care a sosit recent în Europa.

Decapitarea la 16 octombrie a profesorului de istorie-geografie Samuel Paty, care le-a arătat elievilor săi la ore caricaturi Charlie Hebdo ale profetului Mahomed, la cursuri despre libertatea de exprimare, a şocat Franţa şi lumea.

Austria a fost până în prezent relativ ocolită de valul de atentate teroriste din Europa din ultimii ani.

În martie 2018, un tânăr, un simpatizant islamist potrivit poliţiei, a atacat cu cuţitul un membru al forţelor de ordine în faţa sediului Ambasadei Iranului la Viena, după care a fost ucis prin împuşcare.

În iunie 2017, un bărbat născut în Tunisia a ucis un cuplu în vârstăla Linz. El a spus că a vrut să dea un exemplu, pentru că se simţea discriminat ca străin şi musulman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.