Alegeri legislative au loc sâmbătă în Afganistan, unde mai multe explozii au provocat haos în ţară şi s-au soldat cu cel puţin trei morţi la Kabul, pe fondul unor probleme logistice în secţii de votare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul afgan de Interne a anunţat că a numărat ”15 atacuri inamice” în întreaga ţară - în principal explozii ale unor dispozitive artizanale şi tiruri de obuze.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, dr. Mohibullah Zeer, cel puţin trei persoane au fost ucise, oar alte aproximativ 30 rănite numai la kabul, ”în urma a aproximativ 15 incidente” în apropierea unor secţii de votare.

La una dintre ele, o şcoală, un jurmalist AFP a văzut o mulţime îngrozită părăsind locul în fugă, după o explozie. La altă secţie, ”o bombă a explodat înăuntrul unei moschei care servea drept centru electoral. Un poliţist a fost rănit. Totul a fost suspendat”, a declarat pentru AFP Haroon Majidi,un martor la scenă.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a dorit anterior să dea exemplu şi a votat încă de la deschiderea scrutinului, într-o şcoală de la Kabul, îndemnându-şi compatrioţii ”să iasă şi să voteze”.

Părând să răspundă apelului său, alegători au format cozi lungi în capitală şi nu numai. Însă cozile se explică, de asemenea, prin numeroase disfuncţionalităţi.

Anumite centre de vot nu au putut fi deschise din cauza lipsei unor asesori, absenţei listelor electorale sau proastei funcţionări a terminalelor de recunoaştere biometrică - instalate în ultimul moment şi folosite prima oară.

Candidaţi şi alegători şi-au exprimat exasperarea.

”Numele nostre nu figurează pe liste, deşi cardurile noastre electorale dovedesc că suntem înscrişi”, a denunţat Payeza Mohammadi, în vârstă de 22 de ani, în faţa unui centru electoral în provincia Herat (vest). ”Este un adevărat bazar, sunt dezamăgit”.

”Eram aproape 500 în faţa uşii, aşteptând de aproape două ore să votăm. Centrul a deschis cu întârziere, iar apoi nu ne găseau numele, iar apoi votatul cu aceste maşini ia 15-20 de minute de persoană”, a declarat pentru AFP Haroon Majidi, un alegător de la Kabul.

”Am votat în majoritatea celorlalte alegeri, dar niciuna n-a fost aşa de haotică ca asta”, a scris pe Twitter Tabish Forugh, un alegător de la Kabul. ”Oameni se întorc acasă pentru că nu au putut vota”, spune alt alegător din capitală, Jumakhan Rahyab‏.

PROGRAM PRELUNGIT

Comisia Electorală Independentă (CEI), care organizează votul, a prezentat scuze şi a promis că programul centrelor de votare va fi prelungit, inclusiv în ziua de duminică în anumite cazuri.

Alegătorii se plângeau mai ales de pericolul aşteptării în stradă, cu riscul unor atentate.

Talibanii au ameninţat în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, că vor recurge la violenţă pentru a face să eşueze procesul democratic, în ochii lor ilegal.

Sâmbătă dimineaţa, un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, îi sfătuia pe cetăţeni, într-un mesaj postat pe Twitter, să rămână acasă. ”Publicul ar trebui să se abţină să participe la acest proces teatral, pentru a-şi proteja vieţile”.

”Am venit să votez riscându-mi viaţa. Sunt îngrijorat de securitatea mea”, spune Asadullah, în vârstă de 22 de ani, aşezat la coadă în faţa unui centru de vot, la Mazar-i-Sharif (nord). ”Însă trebuie să-i sfideăm pe talibani şi să ieşim în număr mare, pentru că este o zi istorică pentru noi”.

”În pofida riscurilor, îmi datorez să fiu aici. Trebuie să votăm pentru a vedea noi feţe în acest Parlament şi să-i gonim pe foştii deputaţi care sunt corupţi”, subliniază Mustafa, un alegător în vârstă de 42 de ani, la Kabul.

BARAJE ARMATE

În capitala parţial blocată de baraje puternic înarmate, cele mai multe axe rutiere au fost închise vehiculelor şi motocicletelor.

Sute de persoane au fost ucise sau rănite în atentate în legătură cu scuritnul, în ultimele luni. Iar cel puţin zece candidaţi au fost ucişi prin împuşcare, majoritatea în atacuri ţintite.

Peste 5.000 de secţii de votare au fost deschise în ţară, în zone aflate sub controlul Guvernului. Din motive de securitate, în alte părţi ale teritoriului, aflate sub controlul talibanilor, alte 2.000 de centre de votare au rămas închise.

Aproximativ 54.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşurate cu scopul de a asigura protecţia celor 8,9 milioane de alegători înscrişi pe liste electorale.

Un spectaculos atac taliban l-a costat joi viaţa pe puternicul şef al Poliţiei din Kandahar (sud), generalul Abdul Raziq, într-un complex ultrasecurizat. Votul în provincie a fost amânat sâmbăta viitoare.

Peste 2.500 de persoane candidează la cele 249 de posturi în Camera inferioară a parlamentului. Este vorba despre aleşi deja stabiliţi, urmaşi ai unor lideri războinici, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin legislativ este considerat un test crucial în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi o etapă importantă înaintea reuniunii ONU, în noiembrie, la Geneva, unde Afganistanul urmează să-şi demonstreze progresele realizate în domeniul ”procesului democratic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.