Comisia Electorală afgană a amânat cu o săptămână scrutinul parlamentar de sâmbătă, în provincia Kandahar, în urma unui atac sângeros în care au fost asasinaţi cel puţin doi oficiali de rang înalt, inclusiv puternicul şef al poliţiei provinciei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre a fost luată pentru a permite funeraliile şefului Poliţiei din Kandahar, generalul Abdul Raziq, şi celorlalte persoane ucise în atac, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Independente, Aziz Ibrahimi.

În afară de Raziq, în atac au mai fost ucişi şeful serviciilor de informaţii la nivelul provinciei Abdul Mohmin şi doi poliţişti. Alţi trei poliţişti afgani au fost răniţi în atac.

Starea sănătăţii guvernatorului Kandaharului Zalmay Wesa, rănit în atac, este ţinută secretă. Oficiali în domeniul securităţii insistă că Wesa a fost rănit, dar a supravieţuit.

Comandantul trupelor american în Afganistan, generalul Scott Miller, care a asistat la reuniune, a scăpat nevătămat.

Imediat după încheierea acestei reuniuni pe tema securităţii în alegerile parlamentare afgane din weekend, un membru al trupelor afgane de elită a întors arma împotriva colegilor săi.

Trei americani - un militar american, un subcontractor al coaliţiei şi un civil american - au fost de asemeena răniţi.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat că ţinta atacului a fost comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul Scott Miller.

Acest atac, care are loc la peste 17 ani de la îndepărtarea talibanilor de la putere, subliniază insecuritatea care domneşte în Afganistan înaintea alegerilor.

Funeraliile lui Raziq au loc vineri, la cel mai sacru sanctuar din kandahar, Kherqa Mubarak, în care s-ar păstra pelerina profetului Mahomed.

Pe de altă parte, cele două puncte de trecere a frontierei între Pakistan şi Afganistan au fost închise timp de două zile, la solicitarea Guvernului afgan, îngrijorat de situaţia în domeniul securităţii în alegerile parlamentare afgane din acest weekend.

Ministerul pakistanez de Externe a anunţat că cele două puncte au fost închise vineri şi sâmbătă - ziua alegerilor în Afganistan - ”oricărui fel de trafic, cu excepţia cazurilor de urgenţă”.

Unul dintre puncte se află la Chaman, în provincia pakistaneză Balucistan (sud-vest), la frintiera cu provincia afgană Kandahar, unde a fost asasinat joi puternicul şef al poliţiei provinciei, într-un atac îndrăzneţ revendicat de talibani.

Celălalt punct de află la Torkham, în nord-vestul Pakistanului.

Afganistanul şi Statele Unite acuză cu regularitate Pakistanul de faptul că găzduieşte insurgenţi talibani, ceea ce islamabadul respinge.

În urma atacului de joi, unii oficiali afgani au criticat dur Pakistanul, acuzând armata şi  serviciile de informaţii pakistaneze că îndeamnă afgani să comită atacuri sângeroase vizând oficiali guvernamentali. Islamabadul a condamnat imediat atacul din Kandahar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.