Cel puţin o femeie a fost ucisă, iar alte trei persoane au fost rănite luni, într-un atac rus al unui imobil locuit, în centrul Kievului, anunţă Vitali Kliciko, primarul capitalei ucrainene, unde mai multe explozii au avut loc, la exact o săptămână după atacuri ruse, în cinci atacuri cu drone iraniene, care au avariat un imobil locuit şi care au ţintit o gară, potrivit unor onor oficiali ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La ora (locală) 9.00 (şi ora României), patru atacuri au fost înregistrate la Kiev. Un imobil rezidenţial din cartierul Şevcenko a fost atins”, au anunţat reprezentanţi militari ai capitalei ucrainene.

Conducerea serviciilor naţionale ucrainene ale Căilor Ferate a confirmat că atacuri au avut loc ”în apropiere” de Gara Centrală din Kiev.

Aceste atacuri ruseşti de la Kiev şi din alte oraşe ucrainene, de luni dimineaţa, nu vor reuşi să-i ”distrugă” pe ucraineni, a tunat preşedinterle ucrainean Volodimir Zelenski.

”Inamicul ne poate ataca oraşele, dar nu vor reuşi să ne distrugă”, a denunţat el pe reţele de socializare.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că două persoane ”se aflau în continuare sub dărâmăturile” imobilului rezidenţial atins, situat într-o zonă situată în apropiere de centrul capitalei.

Marţi, Rusia, care a suferit recent numeroase înfrângeri militare, şi-a continuat tirurile de lunea trecută, la o mai mică amploare, şi a lovit, foarte departe de front, instalaţii energetrice situate în vestul Ucrainei.

Aceste tiruri au fost efectate ca represalii după o explozie care a distrus în parte podul rus care leagă Rusia şi Crimea anexată, de o importanţă strategică în războiul rus.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat satisfacţia faţă de aceste atacuri masive şi a anunţat că noi bombardamente de amploare ale unor oraşe ucrainene nu este necesară ”pentru moment”.

Kievul a fost ţintit luni dimineaţa în ”atacuri cu drone kamikaze”, a anunţat şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak.

”Ruşii cred că asta îi va ajuta, dar asta le arată disperarea”, a denunţat el.

În urma primelor lovituri, un jurnalist AFP a văzut unul dintre aceste aparate căzând pe un imobil, în timp ce doi poliţişti, în genunchi, încercau să-l doboare cu armele din dotare.

Aceste atacuri au ţintit cartierul Şevcenko, un cartier rezidenţial animat, situat în centrul Kievului, potrivit lui Kliciko, care a cerut populaţiei să rămână înăuntru.

Nicio informaţie nu a fost făcută publică cu privire la eventuale interceptări.

Infrastructuri cruciale au fost lovite în aceste atacuri ruse, luni diomineaţa, în trei regiuni din Ucraina, şi au lăsat ”sute de localităţi” fără electricitate, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

”În această (luni) dimineaţa, terorişti ruşi au atacat din nou ing=frastructuri energetice ucrainene în trei regiuni”, a acuzat el, enumerând ”cinci atacuri cu dronă” la Kiev şi ”atacuri cu rachetă” în regiunile Dnipropetrovsk (centru-est) şi Sumî (nord-est). ”Sute de localităţi au rămas fără curent”, a anunţat el.

Şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a îndemnat la o susţinere imediată a apărării antiaeriene ucrainene.

Iermak a cerut ”armament suplimentar pentru apărarea cerului şi distrugerea inamicului”.

După explozii, un incendiu a izbucnit într-un imobil nelocuit, iar ”mai multe imobile rezidenţiale au fost avariate”, a anunţat primarul Kievului.

”Cei care dau ordinul atacării infrastructurilor critice (...) şi care organizează o mobilizare generală pentru a acoperi linia frontului cu cadavre nu se pot aşeza la aceeaşi masă cu liderii G20. Rusia trebuie să fie exclusă” din Grupul celor mai industrializate 20 de ţări din lume, a îndemnat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak.

Lunea trecută, bombardamente ruse de o amploare fără precedent de luni de zile au atins Kievul şi alte oraşe din Ucraina.

În aceste bombardamente au fost ucise 19 persoane, iar alte 105 au fost rănite.

Ele au provocat un val de condamnări internaţionale.

Ele au fost lansate ca represalii faţă de o explozie care a distrus parţial Podul Crimeea, o structură simbolică şi strategică care leagă teritoriul Rusiei de cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Kievul nu a recunoscut, dar nici nu a negat implicarea sa în această explozie.

Atacuri ruse au vizat, săptămâna trecută, infrastructuri ucrainene esenţiale - mai ales instalaţii energetrice, situate foarte departe de front.

Preşedinţia ucraineană a acuzat că drone de atac livrate Rusiei de către Iran au fost folosite în aceste atacuri, în afară de atacuri cu rachetă.

Aliaţii din Occident ai Ucrainei i-au promis un sistem antiaerian mai important, în urma atacurilor ruseşti de săptămâna trecută, cele mai importante de mai multe luni de zile.

Rusia se află în defensivă, în mare parte a frontului, în Ucraina. Începând din septembrie, ea a fost respinsă în nord, est şi sud.

Cu scopul de inversa această tendinţă, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, la 21 septembrie, mobilizarea a sute de mii de rezervişti, adică civili, pentru a-i trimite să lupte pe front.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.