Cel puţin 69 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, în operaţiuni militare israeliene, anunţă joi Apărarea Civilă, în toiul unor negocieri în vederea unui armistiţiu care divizează Guvernul israelian, relatează AFP.
Armata israeliană şi-a extins recent ofensiva în această mic teritoriu palestinian de coastă, în care războiul declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023, q deplasat larga majoritate a locuitorilor.
Mulţi dintre ei s-au refugiat în clădiri şcolare, atacate uneori de către forţele israeliene, care susţin că ţintesc combatanţi Hamas care se ascund printre civili.
Apărarea Civilă din Gaza a declarat AFP că un atac aerian nocturn vizând Şcoala Mustafa Hafez din oraşul Gaza (nord), în care se adăpostesc deplasaţi, s-a soldat cu 15 morţi - ”majoritatea femei şi copii”.
”Asta nu e viaţă”, deplânge Oumm Yassin Abou Awda, unul dintre palestinienii îndoliaţi, la spitalul la care au fost duse rămăşiţele.
”Fie ei (israelienii) dau în noi cu o bombă atomică şi terminăm, fie conştiinţa oamenilor trebuie să se trezească în sfârşit”.
Armata istraeliană, contactată de AFP, a declarat că a vizat un combatant Hamas ”de prim-plan” şi că a luat ”multe măsuri pentru a reduce riscul de a atinge civili”.
AMNESTY: GHF, UN ”SISTEM MILITARIZAT” PRIN CARE ”ISRAELUL CONTINUĂ SĂ FOLOSEASCĂ ÎNFOMETAREA CA ARMĂ DE RĂZBOI ÎMPOTRIVA PALESTINIENILOR”
Potrivit unui purtător de cuvânt al Apărării Civile, Mahmud Basal, 38 de persoane au fost ucise în tiruri israeliene în timp ce aşteptau să primească ajutor umanitar, ceea ce armata israeliană, întrebată, nu a comentat.
Mecanismul de distribuire a ajutorului este dennţat de către comunitatea umaniatră internţaională de la introducerea, la sfârşitul lui mai, a Fundaţiei Umanitare din Gaza (GHF), o organizaţie susţinută de către Statele Unite şi Israel - cu care ONU refucă să colabireze.
ONU i-a acuzat pe militarii israelieni de faptul că au ”bombardat şi tras în palestinieni care încercau să ajungă în puncte de distribuţie, cauzând multe morţi”.
Armata israeliană a recunoscut că a deschis focul în apropierea instalaţiilor de distribuirea ajutorului, însă susţine că a răspuns unei ”ameninţări”.
Amnesty International a denunţat joi un ”sistem militarizat” prin care ”Israelul continuă să folosească înfometarea civililor ca armă de război împotriva palestinienilor”
AFP scrie că nu este în măsură să verifice în mod independent afirmaţii ale organizaţiilor care operează pe teritoriul palestinian, din cauza restricţiilor impuse presei de către Israel, care asediază Fâşia Gaza, şi accesului dificil pe teren.
”COPIII NOŞTRI VOR SUFERI”
În Israel, clasa politcă continuă să se împartă între susţinători ai unui armistiţiu care să permită eliberarea unei părţi a ostaticilor ţinuţi încă în Fâşia Gaza şi cei ai unei continuări a războiului până când Hamasul este aneantizat.
”Dacă nu reuşim să facem Hamasul să dispară, copiii noştri vor suferi din cauza asta”, a apreciat într-un interviu acordat Canalului 14 ministrul israelian al Securităţii Interne Itamar Ben Gvir.
El şi alt ministru de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, vor să exercite presiuni asupra premiertului Benjamin Netanyahu pentru ca să respingă propuneri americane în vederea unui armistiţiu de 60 de zile.
În timpul acestui armistiţiu, potrivit unei surse palestiniene, ar urma să fie eliberaţi jumătate dintre ostaticii în viaţă, în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni.
Netanyahu urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Washington, în vederea unei a treia întâlniri - în mai puţin de şase luni - cu preşedintele american Donald Trump, care exercită presiuni în vederea unei încetări a ostilităţilor.
Atacul de la 7 octombrie a antrenat moartea a 1.219 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 49 sunt în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de către armata israeliană.
Peste 57.130 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în campania de represalii militare israeliană, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii din cadrul Guvernului Hamas în Fâşia Gaza, considerate fiabile de către ONU.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.