Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, joi,că va aduce înapoi „toţi” ostaticii, „fără excepţie”, încă deţinuţi în teritoriul palestinian devastat, unde Apărarea civilă din Gaza a raportat moartea a 73 de persoane în operaţiunile militare israeliene, relatează AFP.
Liderul israelian s-a exprimat din kibbutzul Nir Oz, care a plătit un preţ mare atunci când mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie 2023, declanşând războiul.
Vizita sa, prima pe teren, are loc înaintea întâlnirii sale planificate săptămâna viitoare la Washington cu preşedintele american Donald Trump, care face presiuni pentru încetarea ostilităţilor în Gaza şi a profitat de un acord israelian pentru a finaliza termenii unui armistiţiu de 60 de zile.
„Sunt profund angajat în primul rând să garantez întoarcerea tuturor ostaticilor noştri, a tuturor, fără excepţie”, a declarat Netanyahu.
"Mai presus de toate, vreau ca oamenii din Gaza să fie în siguranţă. Ei au trecut prin iad", le-a spus Donald Trump joi jurnaliştilor.
El a răspuns jurnaliştilor care l-au întrebat dacă mai doreşte ca Statele Unite să preia controlul asupra teritoriului palestinian, aşa cum anunţase în februarie.
La rândul său, Hamas a declarat că studiază „propuneri” pentru un armistiţiu. Potrivit unei surse palestiniene, acesta ar include eliberarea a jumătate dintre ostaticii încă în viaţă, în schimbul unor prizonieri palestinieni.
Din cele 251 de persoane răpite la 7 octombrie pe teritoriul israelian, 49 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de către armata israeliană.
Apărarea civilă din Gaza a declarat pentru AFP că un atac aerian nocturn asupra şcolii Moustafa Hafez din oraşul Gaza (nord), care adăpostea persoane strămutate, a ucis 15 persoane, „majoritatea copii şi femei”.
Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că a vizat un luptător „important” al Hamas şi că a luat „numeroase măsuri pentru a reduce riscul de a lovi civili”.
Potrivit lui Mahmoud Bassal, purtător de cuvânt al Apărării Civile, o organizaţie de prim ajutor, 38 de persoane au fost de asemenea ucise de focurile israeliene în timp ce aşteptau să primească ajutor umanitar în diferite locuri.
Mecanismul de distribuţie a ajutoarelor a fost denunţat de comunitatea umanitară internaţională de când a fost preluat, la sfârşitul lunii mai, de Fundaţia Umanitară Gaza (GHF), o organizaţie sprijinită de Statele Unite şi Israel, cu care ONU refuză să colaboreze.
Amnesty International a condamnat un „sistem militarizat” prin care „Israelul continuă să folosească înfometarea civililor ca armă de război împotriva palestinienilor”.
Apărarea civilă, prin vocea lui Mahmoud Bassal, a acuzat, de asemenea, armata că îi împiedică accesul în mai multe cartiere din oraşul Gaza, unde zeci de persoane ar fi prinse sub dărâmături.
„Distrugem sistematic şi temeinic infrastructurile teroriste, menţinând în acelaşi timp o poziţie stabilă pe teren”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Effie Defrin, referindu-se la operaţiunile „de mare intensitate” din cartierele din estul oraşului Gaza.
Având în vedere restricţiile impuse presei de Israel, care asediază Fâşia Gaza, şi dificultăţile de acces pe teren, AFP nu poate verifica în mod independent afirmaţiile organizaţiilor care operează în teritoriul palestinian.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.